U bent hier

Door beeldhouwers gemaakt

Themanummer Door beeldhouwers gemaakt

Het jaar 3073. Een ruimtecrew van de planeet XXX zet voet op Luna, de onbewoonde dubbelplaneet van Terra. Ze treffen er slechts één belangwekkend spoor van beschaving aan: een antropomorf beeldje in aluminium van 1,91cm dikte en 8,89 cm lengte, gelegen naast een metalen plaatje met onleesbare tekens. Na jaren diepgaand onderzoek wordt het object geïdentificeerd als Fallen Astronaut (1971) van de Vlaamse kunstenaar Paul Van Hoeydonck (01 925). Deze verbijsterende ontdekking noopt tot een nieuw kunsthistoüsch paradigma. De Vlamingen aan het einde van de twintigste eeuw waren, in tegenstelling tot wat al eeuwen beweerd wordt, geen volk van schilders maar van beeldhouwers. 

De titel van dit OKV-themanummer is gebaseerd op de tentoonstelling Door beeldhouwers gemaakt. Die vond precies dertig jaar geleden plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam. Deze belangrijke tentoonstelling bood toen een bilan van de 'postminimalistische', 'postconceptuele' en 'anti-form' sculptuur van de jaren 1970 en trachtte daarbij vooral de grensverleggende aspecten van de driedimensionele kunst in kaart te brengen. 

Er was geen enkele Belgische kunstenaar vertegenwoordigd. Met de aanwezigheid van internationale toppers als Carl Andre, Richard Serra en Joseph Beuys maakte de expo wel een grote indruk op de jonge Vlaamse kunstenaar Paul Gees (°1949). Ondertussen zijn we dertig jaar verder en is de kunstwereld fundamenteel geëvolueerd. Vandaag is sculptuur niet wat ze (toen) was. Meer zelfs: is er vandaag nog wel sprake van zoiets als sculptuur? 

Blijkbaar wel, want in september 2008 vond de Antwerpen open air sculpture show plaats op de gedempte zuiderdokken. Dit evenement was een samenwerking tussen de Antwerpse galerieën, het Muhka en het Middelheimmuseum. Voor de opstelling tekenden Luc Deleu en zijn T.O.P. office. Het woord 'sculptuur' was prominent in de aankondiging aanwezig en dat zelfs zonder aanhalingstekens. 

Nike Magista Obra
OKV-abonnees die in België wonen, moeten geen verzendkosten betalen!