U bent hier

Zebra

Zebra

Het kunstenlandschap in Vlaanderen heeft meer kleur gekregen. Dit hebben we te danken aan Zebra, een nieuwe talentenbank van gevluchte kunstenaars die eind vorig jaar het leven zag.

 

Zebra is een webstek uit de stal van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Als beweging met een wijdvertakt netwerk, landelijk en lokaal, kent deze organisatie als geen ander de realiteit waarin vluchtelingen vandaag in Vlaanderen leven. Onder hen bevinden zich ook kunstenaars die ondanks hun talenten nog te vaak actief zijn in de marge. Eerder dan deel uit te maken van de reguliere culturele sector, circuleren ze om allerlei redenen met hun werk in een apart 'sociaal' of 'etnisch' circuit.

 

 

Kleurrijk

 

Met Zebra.be wil Vluchtelingenwerk deze mensen in de eerste plaats de kans bieden om hun creaties voor te stellen aan een ruimer publiek. Men denkt daarbij niet zwart-wit want het gaat om werk uit diverse artistieke disciplines (dans, muziek, beeldende kunst enz.), in zowel professionele als amateurkunsten. De databank laat toe om te zoeken op naam of op discipline, waarna men kan gaan grasduinen in kleurrijke portfolio's.

 

Geen wonder dat deze zebra ook een paradepaardje is voor Vlaams minister Anciaux die in zijn cultuurbeleid participatie en culturele diversiteit nadrukkelijk centraal stelt. Daarom voorziet hij nog dit jaar in zijn begroting bijkomende middelen zodat dit platform kan worden verruimd tot divers nieuw talent in Vlaanderen.

 

In tweede instantie willen de initiatiefnemers gevluchte kunstenaars dezelfde mogelijkheden geven als hun Vlaamse collega's. Daarom is er op de webstek voor deze doelgroep, maar ook voor geïnteresseerde organisatoren, een virtueel infopunt opgenomen. Daar vindt men allerlei nuttige informatie terug; van tips voor het vinden van een repetitieruimte tot een overzicht van de verschillende verblijfsstatuten. Voorts kan men op deze site evenementen zoeken in de kalender of berichten lezen over de wereldwijde vervolging van kunstenaars in de rubriek 'Wordt Vervolgd'.

 

 

Wereldwijd

 

Wat Vluchtelingenwerk Vlaanderen en haar culturele partners uiteindelijk met dit virtuele beestje willen bereiken, is niet de creatie van een parallel circuit waarin gevluchte kunstenaars als gestigmatiseerde en geïsoleerde groep hun ding kunnen doen. Integendeel, men ambieert net een mentaliteitsverandering die de wij/zij-verhoudingen overstijgt en het talentvolle vluchtelingen mogelijk maakt om sneller door te stromen naar de reguliere kunstensector.

 

Een mooi neveneffect is dat deze website een uitstekend middel is om de negatieve beeldvorming over vluchtelingen te doorbreken. Wees geen zwartkijker, en surf naar Zebra.be. Een nieuwe wereld gaat er voor je open.

 

Eva Wuyts

 


2 HOTSPOTS OP HET WEB

www.zebra.be

www.aidanederland.nl


 

 

Air Jordan 1 Low Emerald Rise/White-Black For Sale

Meer lezen?