U bent hier

The Classical Art Series

The Classical Art Series
The Classical Art Series, Uitgeverij Ludion, Bruegel.

 

Classical Art Series

 

Kranten en magazines slaan ons om de oren met gratis of spotgoedkope boeken, ook over kunst en kunstenaars. Grote kwaliteit mag men dan niet verwachten, volledigheid al evenmin. Dat laatste geldt evenzeer voor vele tentoonstellingscatalogi. De belangrijkste werken ontbreken vaak omdat het te duur is geworden topstukken te laten reizen.

 

Waar is de tijd van de oeuvrecatalogi, zoals Tout l’oeuvre paint uit de jaren 1960, die een volledig overzicht geven van de werken van een kunstenaar? Dat moeten ze ook bij Ludion gedacht hebben, de Belgische uitgeverij die haar vijftienjarig bestaan viert. Ze doet dat met de start van de Classical Art Series. Het is de bedoeling acht oeuvrecatalogi te publiceren. De twee eerste vuistdikke boeken zijn klaar. Ze brengen het volledige werk van Bruegel en van Titiaan. Het eerste is van de hand van Manfred Sellink, artistiek directeur van de Brugse Musea, het tweede is samengesteld door Peter Humfrey, professor kunstgeschiedenis aan de universiteit van Saint Andrews.

 

Alle titels in de Classical Art Series openen met een korte biografie van de kunstenaar, gevolgd door alle werken die chronologisch gerangschikt zijn. Voor Bruegel betekent dit dat zijn schilderijen, tekeningen en prenten door elkaar aan bod komen. Wat opvalt is de ‘klassieke’ vormgeving van Gert Dooreman, zonder toeters en bellen en zonder al te storende details. Er is heel veel zorg besteed aan de afbeeldingen en de teksten bij de werken zijn bewust beknopt gehouden. Op die manier zijn deze oeuvrecatalogi snel raadpleegbaar, en zo hoort het ook. Met deze reeks neemt Ludion een serieus financieel risico. Daarom komen er van elke titel 4.000 exemplaren in het Engels en 2.000 exemplaren in het Frans. Volgend jaar verschijnen in de Classical Art Series Velasquez en Vermeer, in 2009 gevolgd door Piero della Francesca en Memling en in 2010 tenslotte door Van der Weyden en Van Eyck. De reeks is voorlopig niet open en stopt na het achtste deel. Afhankelijk van het commercieel succes zal Ludion beslissen over eventuele nieuwe titels. Wel denkt de uitgever er nu al aan om binnen een tweetal jaren een goedkopere paperback versie op de markt te brengen.

 

Het wetenschappelijk comité dat de serie superviseert is samengesteld uit Till-Holger Borchert, curator van het Groeningemuseum Brugge, Mauro Lucco, professor kunstgeschiedenis aan de universiteit van Parma, en Christopher Brown, directeur van het Ashmolean Museum Oxford.

 

(MV)  


The Classical Art Series

Uitgeverij Ludion

 

Bruegel, Engels/Frans

Hardcover

31,5 x 25 cm

320 pagina’s, 220 illustraties

110,00 euro

 

Titiaan, Engels/Frans

Hardcover 

31,5 x 25 cm

432 pagina’s, 400 illustraties

125,00 euro


 

Аксессуары