Audiogids
Beschermd momument
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
Joachim Beuckelaer, 1533-1573 De vlucht naar Egypte

Joachim Beuckelaer, 1533-1573, De vlucht naar Egypte, Olieverf op paneel, Snijders&Rockoxhuis inv. 77.182.

De marktverkopers komen beladen met goederen afgezakt naar de oever van een rivier om zich met de veerboot te laten overzetten. Onder de aanwezigen herkennen we Jozef die een ezel voorttrekt waarop Maria met het Jezuskind is gezeten. Het Bijbelse tafereel is onopvallend in het marktgebeuren opgenomen. In dit schilderij domineert het landschap op het Bijbelse tafereel.

Snijders&Rockoxhuis

Na Rockox’ dood erfde zijn neef, Adriaan van Heetvelde, het huis, met het beding dat ingeval er geen nazaten overbleven, het huis moest worden verkocht ten voordele van de armen. Dat is ook gebeurd in 1715. Frans van Simpelvelt kwam in het huis wonen en liet de renaissancegevel verbouwen in de toenmalige bouwtrant. De datum 1715 in de gevel verwijst naar die verbouwing.

Het huis is daarna vaak van eigenaar veranderd. In 1949 werd het eigendom van de vzw Artiestenfonds. Onder impuls van Benoit Roose werd het ingericht als museum, dat vooral neostijlen vertegenwoordigde.

In 1970 kocht de bank KBC het huis aan van de voormalige Antwerpse burgemeester en Rubens’ vriend Nicolaas Rockox (1560-1640) en liet het vervolgens restaureren in Vlaamse-renaissancestijl. Onder auspiciën van de bank werd gelijktijdig de vzw Museum Nicolaas Rockox opgericht, die belast was met de restauratie van het pand en het nog steeds beheert als een getuige van een groots verleden.

In 2018 voegt KBC aan de reeks imposante huismusea in de stad, het Snijdershuis toe. Frans Snijders (1579-1657), stilleven- en dierenschilder, is een icoon van de barok in al zijn aspecten. Zijn stillevens zijn geen statische voorstellingen maar getuigen van een subtiele natuurlijkheid.

Het Snijdershuis is met het Rockoxhuis opnieuw gerestaureerd, samen vormen ze het nieuwe museum Snijders&Rockoxhuis. De gevels schitteren en binnenin ontvouwt zich het leven van twee patriciërs, de burgemeester en de meester van het dierstuk. Het sociale, het politieke, het economische en het culturele leven inde eerste helft van de zeventiende eeuw wordt aanschouwelijk gemaakt door de bril van deze twee boegbeelden.

Opvallend is dat geen enkel schilderij een naamkaartje heeft. Bij je bezoek aan het Snijders&Rockoxhuis krijg je een Ipad en hoofdtelefoon mee om je op een zeer verrassende manier door het museum te loodsen. Het bedrijf Create uit Gent ontwikkelde tablets met augmented reality. Dat werkt op basis van gezichtsherkenning. Wanneer je de tablet voor een schilderij houdt, krijg je automatisch alle informatie over dat schilderij. Bij sommige schilderijen worden enkele opvallende kenmerken van het werk dieper uitgelicht.

Tentoonstellingen