De Sint-Oduphfuskerk in Borgloon is een kruisbasiliek met vijf beuken, toegewijd aan Sint-Odulphus. Ze staat in het centrum van de stad (Speelhof, ook wel Vrijthof genoemd), vlak bij de plek waar vroeger de burcht van Loon stond.
Terwijl heel wat kerkgebouwen in Vlaanderen in onbruik geraken en slecht of helemaal niet onderhouden zijn, is in Borgloon, in Zuid-Limburg, de Sint-Adolphuskerk prachtig gerestaureerd.
Na 2,5 jaar werkzaamheden zijn de eeuwenoude muurschilderingen en ornamenten opgefrist. De kerk krijgt bovendien twee topstukken uit het Vlaamse erfgoed, én een heel eigentijds monumentaal kunstwerk. Dat is van de hand van het duo Gijs Van Vaerenbergh, dat ook het nabijgelegen doorkijkkerkje van Borgloon ontwierp. Het is een goudkleurige ring (Halo) die rond de viering door de kerk gaat.
Topstukken:
- Wie vroeger al eens het klooster van Colen bezocht, kent misschien het pronkstuk van de vernieuwde Sint-Odulphuskerk al: het Odilia Schrijn. Een beschilderd kunstwerk met daarin heilige relieken.
- “De oudste stoel van België, of de ‘Lutgardisbidstoel”. Eindelijk kunnen vrouwen ook weer in de ‘vruchtbaarheidsstoel’ gaan zitten. Officieel is het de stoel van de Heilige Lutgardis. Ook dat pronkstuk stond vroege in het klooster van Colen. De koorstoel dateert uit 1200, en is daarmee onbetwistbaar het oudste middeleeuwse zitmeubel van ons land.