Het betreft een driebeukige hallenkerk met tegen de halfronde apsis aangebouwde, vierkante vieringtoren. De kerk is voornamelijk in Doornikse steen uitgevoerd. De zuidbeuk is in baksteen en zandsteen gebouwd. De westgevel heeft tussen midden- en zuidbeuk een ronde traptoren.
Er zijn een viertal schilderijen van Nicolas de Liemaeckere, en een schilderij van de Antwerpse school van caravaggisten (Jezus tussen de leraars in de tempel) eind 16e eeuw. De kerk bezit enkele 18e-eeuwse heiligenbeelden.
De kerk in Sint-Denijs heeft twee patroonheiligen: Sint Genesius, afgebeeld als Romeinse toneelspeler met een masker in de hand, en de Parijse Sint-Dionysius met het eigen hoofd in de hand. Volgens de legende werd hij onthoofd en droeg hij zijn hoofd tot op de Mont des Martyrs in Parijs (Montmartre). Beide heiligen zijn naast elkaar afgebeeld in een glasraam.
De naam van de gemeente Sint-Denijs verwijst naar deze patroonheiligen (Sint-Denijs in het Nederlands en Saint-Genois bij de Franstaligen in de omgeving).
Sint-Denijs, eigendom van de bisschop
In 1156 werd de naam van de gemeente voor het eerst vermeld: Villam Sancti Genesii. Oorspronkelijk was het dorp de persoonlijke eigendom van de bisschop van Doornik die op zijn beurt vazal was van de koning van Frankrijk. Zo was de Doornikse bisschop de heer van het Franse gedeelte van Sint-Denijs: Le Tournaisis. De 5 priesters van het hoogaltaar van de kathedraal waren de grote tiendheffers in Sint-Denijs. Ze hadden dan ook veel invloed op de bouwstijl van deze pittoreske kerk, waarvan het koorgedeelte, de absis, dateert uit 1200, puur romaans.
De kerk kan je elke dag van 10 tot 16 uur bezoeken. Je vindt er werken van plaatselijke kunstenaars: de moderne kruisweg van de hand van de Sint-Denijse Roseline Christiaens of de houten beelden van Johny Dubus.
Heel wat glasramen zijn recent en modern. Vooral het werk van Lut Devogelaere: het raam in de Westgevel dat God voorstelt die zijn schepping als een tapijt voor zich uitwerpt.
Op het grasveld van deze bijzondere kerk zijn er picknickbanken vrij te gebruiken.
Bron: EH Roger Witdouck