"Het levende museum van de ham” is toegankelijk binnen de openingsuren van de Boerderij.
Tijdens uw bezoek, ziet u eerst het ambachtelijk pekelen zoals vroeger, dan komt u in de rokerij terecht, en daarna, omwikkeld met een goede geur van rook, passeert u voor de gistingzaal en de droger.
Wat is een Sanglochon?
Vroeger noemde men hem "de zwarte", de wilde ... momenteel spreekt men soms ook over cochonglier (cochon = varken + sanglier= everzwijn). In de streek van Neufchâteau noemt men hem de sanglochon®. In het woordenboek zult u het woord "sanglochon®" niet vinden... en terecht omdat het hier om een gedeponeerd handelsmerk gaat.
Tot het eind van de 19-e eeuw bracht men de varkens nog naar het bos. Zij vonden daar voedsel en frisse lucht. Het was dan ook niet uitzonderlijk dat een zeug haar wilde neef op haar weg kruiste. Als ze wat voor elkaar voelden, haalde het everzwijn met haar “ een vluggertje “ (“ tour de cochon”) uit. Drie maanden, drie weken en drie dagen later werden de kleintjes geboren, half everzwijn, half varken... sanglochons®.
De bijzondere smaak van hun vlees garandeerde de veehouder een verwachte en welkome meerwaarde. Omdat in de vorige eeuw de zeugen binnen een omheinde ruimte werden gehouden, gingen de wilde liefdes verloren en zijn de sanglochons" verdwenen.
U zult het levend museum van de ham kunnen bezoeken, kunnen kennis maken met een of andere sanglochon en vertrekken met vleeswaren en andere regionale producten "van het huis".