De vier bezienswaardigheden van het Memorial van Waterloo 1815
Het Museum van het Memoriaal.
Herbeleef de Slag bij Waterloo langs een meeslepend parcours van 2000 m²! Het museum biedt een zintuigprikkelende ervaring in een verhalende scenografie met diverse speciale effecten en immersieve decors. Ontdek de geschiedenis van de beroemde slag aan de hand van uniformen, historische voorwerpen, interactieve kaarten, een unieke 3D-film, een speurtocht en multimediale animaties.
De Heuvel met de Leeuw.
De Heuvel met de Leeuw is een 40 meter hoog monument dat op vraag van Willem I, koning der Nederlanden, in 1826 is opgericht op de plaats waar zijn oudste zoon, de Prins van Oranje, op 18 juni 1815 vermoedelijk gewond raakte. Helemaal bovenaan symboliseert een kolossale leeuw de overwinning van de monarchieën. Na de beklimming van de 226 treden kan de bezoeker het hele slagveld overschouwen. Dankzij een oriëntatietafel en diverse andere aanduidingen krijgt hij een goed beeld van de troepenbewegingen, de opstelling in vierkante slagordes door de infanterie, de inzet van de cavalerie en het belang van het plaatselijk landschap.
Het Panorama.
Het Panorama is een groot rond gebouw ontworpen voor een doek dat Louis Dumoulin in 1912 maakte. Hij was een befaamd kunstschilder van wie het panorama “Tour du Monde” (Reis rond de Wereld) in 1900 tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs aan het publiek werd getoond. Door zijn indrukwekkende afmetingen – omtrek van 110 meter en hoogte van 12 meter – en zijn speciale geluidseffecten wordt u echt ondergedompeld in het hart van de strijd. Rondom u hoort en ziet u gevechtsscènes, wapengekletter, cavalerieaanvallen en kanonschoten.
De hoeve van Hougoumont.
In deze historische hoeve, de laatste authentieke getuige van de slag van 18 juni 1815, wordt met behulp van een verrassende multimediale installatie het verhaal van de “slag in de slag” verteld: een spektakel dat respect voor het verleden en innovatie perfect combineert. Rond de Hoeve van Hougoumont vonden hevige gevechten plaats. Ze lag op een vooruitgeschoven positie die de rechtervleugel van de geallieerden beschermde. De broer van Napoleon ging er als allereerste in de aanval. Wat in het begin enkel als afleidingsmanoeuvre was bedoeld, werd de meest gewelddadige plaats van de veldslag. De hele dag lang volgen de bloedige, vruchteloze Franse aanvallen elkaar op.