Een dagje in het het hart van de Belgische brandweergeschiedenis.
In dit depot wordt het Belgisch erfgoed van veel bewaard gebleven voorwerpen en objecten uitgestald, waardoor een prachtig en interessant beeld geschetst wordt van de ontwikkelingen van de Belgische brandweer door de eeuwen heen. Grote blikvangers zijn de vele hand- en stoombrandspuiten en de prachtige collectie aan voertuigen.
Reeds bij het betreden van het Brandweerdepot zie je onmiddellijk een collectie van de eerste brandblusmiddelen. Deze handwagens werden dan nog volledig met de hand gemaakt.
Veel van deze voertuigen beschikten nog niet over een motor en een brandinterventie startte in de beginjaren met het spannen van de paarden voor de wagen. Meestal was er dan ook een stal aanwezig nabij de brandweerkazerne.
In vroegere tijden was de brandweer dan ook zeker niet snel ter plaatse en werd de woning dan ook geblust vanaf de buitenzijde. De volledige buurt haalde zelf de emmers boven.
In de loop der jaren werd er meer aandacht besteed aan beter materieel en veiliger beschermingsmiddelen.
De evolutie van de hulpverleningsvoertuigen stond niet stil. Het Brandweerdepot biedt dan ook onderdak aan één van de grootste collecties hulpverleningsvoertuigen van Europa.
Het oudste gemotoriseerd voertuig is van 1925 en in de collectie kan je een brandweerstoompomp bezichtigen van het jaar 1904.