De komende twee jaar (2021-2023) klinken er drie nieuwe deuntjes door de galmgaten van de Gentse beiaard. 'In mijn stroatje' van Walter De Buck, 'We zullen doorgaan' van Ramses Shaffy en 'Twee meisjes' van Raymond van het Groenewoud weerklinken vanaf paaszondag (vier april 2021) over de binnenstad. Het vierde liedje is 'Klokke Roeland', dat vast op de beiaard staat en op het uur gespeeld wordt.
Sinds 1402 werden de stadsprivileges bewaard in een koffer in het secreet van het belfort. De draak, die sinds 1377 op de toren staat, hield niet alleen de stad in de gaten, maar was ook de symbolische schattenbewaker van het belfort. In 1539 werden alle privileges overgebracht naar de Rekenkamer van Rijsel. Pas in 1578, onder het calvinistisch regime en op het hoogtepunt van de strijd tegen Filips II, werden ze naar Gent teruggebracht en opgeborgen in het stadhuis. Het secreet werd vanaf 1633 nog enkel gebruikt voor het opbergen van de archieven van de Sint-Michielsgilde.
Klokken werden aanvankelijk enkel voor kerkelijke doeleinden gebruikt. Door de opkomst van de steden werden de klokken steeds meer ingeschakeld in het dagelijks bestaan. De stormklok of banklok, de Klokke Roeland genaamd, die reeds in 1325 in de prille torenromp van het belfort werd opgehangen, ging vanaf 1378 ook dienstdoen als uurklok. Haar klank werd voorafgegaan door een waarschuwingssignaal op drie kleinere klokjes van verschillende toon. Men noemde het geheel de quatrillon, cadrillon, later, na uitbreiding van het aantal voorslagklokken, de carillon. De beiaard werd gaandeweg uitgebreid en telde 53 klokken na de restauratie van 1982. In 1993 kwam klokje Robert met zijn briljanten klank het geheel vervoegen.
De Gentse Lakenhalle is een gebouw dat in de middeleeuwen als handels- en stapelplaats voor het laken gebruikt werd. Het is tegen de Belforttoren aangebouwd. De in gotische stijl opgetrokken Lakenhalle is ontworpen door Simon Van Assche. In dit indrukwekkende gebouw is tegenwoordig ook het museum van het Sint-Michielsgilde ondergebracht.
De rijke collectie van de Sint-Michielsgilde in de historische locatie is uitsluitend te bezoeken tijdens tijdelijke tentoonstellingen en/of opendeurdagen. De schatten van de Sint-Michielsgilde zijn normaal niet toegankelijk voor het publiek.
De Lakenhalle zelf is vrij te bezoeken. Het is tevens de inkomhal voor een bezoek aan het belfort.