Het AMVB verzekert de verwerving, het beheer, het onderzoek en de valorisatie van archieven en collecties van de Nederlandstalige Brusselse erfgoedgemeenschappen.
Het werkterrein van het AMVB is de complexe en snel veranderende grootstad Brussel. De 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden gekenmerkt door vele uitdagingen en kansen: de toenemende diversiteit en meertaligheid, de vergrijzing en verjonging, de migratiestromen, grote sociaaleconomische contrasten en een rijke culturele verscheidenheid. Deze context geeft mee vorm aan een nieuwe generatie (meertalige) Nederlandstaligen in Brussel.
In de AMVB-archiefcollectie zijn sporen en getuigenissen terug te vinden van alle mogelijke initiatieven van de Vlaamse Brusselse pioniers en organisaties in de Brusselse gemeenten en de Rand. Het roerend en immaterieel erfgoed dat er bewaard wordt, dateert vooral van de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Deze chronologische afbakening valt samen met de opkomst van de Vlaamse Beweging en de stapsgewijze uitbouw van het federale België, waarin de rol van Brussel‐Hoofdstad moeilijk kan worden overschat.
Naast tijdelijke tentoonstellingen organiseert het AMVB lezingen, educatieve en wetenschappelijke projecten en museumavonden en neemt het deel aan talrijke activiteiten zoals Erfgoeddag, Zot-van-de-Zennedag, Open Monumentendag en Vlaanderen Feest.