U bent hier

Tinelmuseum

Leven en werk van de boeiende Vlaamse romantische componist Edgard Tinel (°27/03/1854, Sint-Niklaas -  †28/10/1912, Brussels) wiens oratorium Franciscus tussen 1888 en 1912 meer dan 1.000 keer uitgevoerd werd over de hele wereld.

Belang van Egard Tinels muzikaal oeuvre.

Het Edgar Tinelmuseum is gehuisvest in het geboortehuis van Tinel. Samen met Peter Benoit stond Edgar Tinel jarenlang aan het hoofd van de muziek in ons land. Hoewel tijdgenoten van Mahler, Rimsky Korsakow, Richard Strauss, Debussy, hebben deze Vlaamse musici eigenaardig genoeg geen contact gezocht met de evolutie die toen in de muziek gaande was. Ook de literaire vernieuwing van de tachtigers drong niet tot hen door. Tinels muzikaal oeuvre heeft zijn wortels in de hoogromantiek. Belangrijkste kenmerken van zijn werk, vooral dan zijn grotere komposities, zijn het massief spel, met opeenvolging van volle akkoorden, zonder gesyncopeerd ritme. De nadruk ligt altijd meer op het lyrische dan op het epische. Zijn koorwerken blijven trouw aan de traditionele vorm van het hoogromantische oratorium, met doorlopende afwerking zonder klaar afgescheiden, op zichzelf staande fragmentarische indeling.

Het Tinelmuseum wil de muzikale erfenis van de componist Edgar Tinel in zijn geboortehuis bewaren. Daarnaast organiseert de Tinelkring regelmatig concerten in Sinaai en werkt mee aan de promotie en uitvoering van Tinels werk.

 

Open: 
Van aprili tot en met oktober, elke laatste zondag van de maand van 14 tot 17 uur of op afspraak : Emiel Aerssens tel. 03/772.39.27.
Prijs: 
gratis
Tinelstraat
33
Sinaai
Vlaanderen
+32 (0)3 772.45.13

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN