U bent hier

Stadsmuseum Lier

In 2014 beslist de stad Lier om een nieuwe koers te varen met haar stedelijke musea: de twee oude musea gaan dicht en er komt een nieuw stadsmuseum. De verzamelingen van het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en baron Caroly en van het Timmermans-Opsomerhuis krijgen een onderkomen in het nieuwe stadsmuseum. Samen met een steeds groeiende erfgoedcollectie vertellen ze over Lier en de Lierenaars. De focus op kunst wordt ingeruild voor een bredere kijk. Het museum wordt samen met Lierenaars ontwikkeld en overal weerklinken hun persoonlijke verhalen. Het nieuwe stadsmuseum vestigt zich op de plaats van het voormalige Museum Wuyts-Van Campen.

In 1892 opende het Museum Wuyts-Van Campen met de 107 schilderijen die het kreeg van Jacob Wuyts en Françoise Van Campen.  Het museum wordt verder uitgebreid door een achterneef van Wuyts, baron Georges Caroly. In 1928 geeft hij de stad Lier een geldsom om een derde zaal toe te voegen. Later schenkt hij schilderijen, meubels en zilver.

In 1968 opende het Timmermans-Opsomerhuis in de woning Hof van Geetruyen. Het is een uitstalraam voor belangrijke Lierse culturele figuren. De twee centrale kunstenaars zijn Felix Timmermans en Isidore Opsomer. Van Timmermans worden schilderijen, boeken, archiefmateriaal en een reconstructie van zijn werkkamer getoond, van Opsomer kunstwerken en een gedeelte van het atelier.  Later krijgen ook kunstsmid Lodewijk Van Boeckel, schrijver Anton Bergmann en componist Renaat Veremans er een plek.

In Lier gingen in 2018 het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en baron Caroly en het Timmermans-Opsomerhuis op in het nieuwe Stadsmuseum Lier. Daarvoor werd het neogotische kasteeltje aan de Florent Van Cauwenberghstraat aangepast dat in 1892 speciaal voor het eerste legaat, van de Antwerpse kunstverzamelaar Jacob Wuyts, was gebouwd. De focus verschoof naar het erfgoedmateriaal van de stad en de omgeving.

 

expo

Wisselpresentaties:
Samen met verenigingen, wijken, andere groepen of personen gaat het museum op zoek naar hun erfgoed: objecten, verhalen, tradities. Het resultaat van het proces krijgt telkens een plek in het museum waardoor het voortdurend in verandering is. Kleine en grote wisselpresentaties vertellen steeds andere dingen over de stad.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

logo stadsmuseum Lier

FASHION NEWS
Open: 
dinsdag-zondag van 10 tot 17 uur
Gesloten: 
maandag, 1 januari, 1 mei, O.H. Hemelvaart, 1 november, 25 december
Prijs: 
€4,00
volwassen
Korting: 
€3,00
studenten, 60+, personen met een beperking, groepen (min. 10 personen)
Gratis: 
inwoners van Lier, 0-18 jaar, scholen, leraren, gidsen, pers, ICOM, UiTPAS met kansentarief
Florent Van Cauwenberghstraat
14
Lier
Vlaanderen
+32 (0)3 8000 396

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN