U bent hier

René Magritte Museum - Museum voor Abstracte Kunst

Het René Magritte Museum bevindt zich in het huis waar de Belgische surrealist vierentwintig jaar werkte. De kunstenaar woonde op de benedenverdieping van dit huis gedurende zijn meest vruchtbare surrealistische periode, van 1930 tot 1954. Hij verliet het op 55 jarige leeftijd toen hij een internationale beroemdheid verwierf. Dit huis werd daarna aangekocht en gerestaureerd in de jaren '90 door een gepassioneerde van de kunst. Het museum is sinds 1999 voor het publiek geopend. Het bezoek is tweeledig: op het gelijkvloers bevindt zich het appartement van Magritte, dat bijna uitsluitend met de oorspronkelijke meubels gereconstrueerd werd, en op de verdiepingen een biografische tentoonstelling die aan de schilder gewijd is.

Het eerste museum voor abstracte kunst in België opende in 2019 zijn deuren.

Het René Magritte Museum werd in 1993 opgericht en in 1999 voor het publiek geopend. Reeds bijna tien jaar stijgt het aantal bezoekers, waaronder veel buitenlanders. Sinds meerdere jaren streven we naar een uitbreiding van het museum. In de eerste plaats omdat we niet alleen over een collectie Magritte en surrealisme beschikken, maar ook over een uitgebreide collectie Belgische avant-garde en abstracte kunst. In totaal 125 kunstenaars en meer dan 650 werken.

Al enkele jaren geleden rees het idee om het René Magritte Museum te vergroten door de aankoop van het huis links van nummer 135 waar Magritte woonde: een huurhuis dat verdeeld is in drie tamelijk grote appartementen die een typische Brusselse charme hebben. 

Het Museum voor Abstracte Kunst is het eerste in België en het vierde in de wereld. Het ligt pal naast het huis dat René Magritte jarenlang in Jette bewoonde. Beide gebouwen zijn ondertussen met elkaar verbonden. Het museum toont voornamelijk Belgische, abstracte kunst, een collectie van meer dan 750 werken waarvan één derde permanent geëxposeerd wordt. De tweede verdieping bevat de historische avant-garde uit de jaren 1920, met als grote figuren o.a. Servranckx, Vantongerloo, Jozef Peeters en Flouquet. Aanvankelijk schilderde Magritte ook in die stijl en was hij met die kunstenaars bevriend. De beneden- en de derde verdieping bevat de tweede generatie abstracten (jaren 1950 tot 1980 e.v.), zowel geometrische als lyrische (o.a. Alechinsky, Pol Bury, Bertrand, Rets, Delahaut).

Twee musea in één… een ambitieus en origineel project

Het Museum voor Abstracte Kunst zal deel uitmaken van het René Magritte Museum te Jette (Brussel). Dit herinnert ons aan de oude banden die Magritte met de abstractie had. De beroemde surrealist bewoog zich inderdaad aanvankelijk in de kringen van de abstracte kunst, vooraleer hij zich midden de jaren '20 met de surrealisten verbond. Het 'René Magritte Museum - Museum voor Abstracte Kunst' zal de bezoeker een unieke reis aanbieden langs de twee grote avant-gardes van de 20ste eeuw, het surrealisme en de abstractie, met Magritte als spilfiguur.
 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Voor info over het Magritte Museum, Koningsplein zie Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Magrittemuseum.

nike
Open: 
Woensdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur
Gesloten: 
Maandag en dinsdag, 1 januari en 25 december
Prijs: 
€ 10,00
Korting: 
€ 8,00 - €5,00
-23 jaar, groepen vanaf 10 personen (Groepen van meer dan 10 personen worden gevraagd zich vooraf te melden via reservation@magrittemuseum.be. Geleide bezoeken op aanvraag in het Nederlands, Frans, Engels, Duits.) - €5,00 Jettenaren - Brussels card
Gratis: 
Gratis toegang de eerste zondag van elk maand. Enkel na reservering via de doodle link https://www.doodle.com/poll/genkfb4x92eb6are
Combiticket: 
Het inkomticket verleent toegang tot het appartement van Magritte, de biografische tentoonstelling rond de schilder en de tijdelijke tentoonstelling.
Trein: 
Zuidstation + metro 6 / Het treinstation van Jette
Tram: 
19, 51 (Halte : Kerkhof van Jette) - Metro 6 (halte: BELGICA)
Bus: 
49, 53 en 88
Esseghemstraat
135
Jette (Brussel)
Brussel
+32 (0)2 428 26 26

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN