U bent hier

Le bois du Cazier

Bezuiden Charleroi, aan de grens van het gebied tussen Samber en Maas, is de Bois du Cazier uitgegroeid tot een plek van leven en ontmoeting, tegen de achtergrond van een industrieel erfgoed. 

Bois du Cazier schetst een prima beeld van het Waalse industriële verleden. Drie industriële sectoren, die de streek van Charleroi groot hebben gemaakt, worden er in de kijker geplaatst: de steenkool-, staal- en glasnijverheid. Je kunt dit verleden zelf opnieuw beleven tijdens workshops. Daar kun je met je eigen ogen zien hoe metaal wordt bewerkt en glas wordt gemaakt.

De bovengrondse mijninstallaties liggen verspreid in een 26 ha grote groenzone rondom drie terrils of steenbergen.

 

MUSEA

  • Ruimte 8 augustus 1956: Het interpretatiecentrum dat is gewijd aan de mijnramp van 8 augustus 1956, aan de veiligheid op het werk en aan de migratiefenomenen, is ondergebracht in een van de zalen van de ophaalmachine voor steenkool.
  • Het Industriemuseum: Deze ruimte kreeg onderdak in de oude lokalen van de baden en douchen en vertelt, aan de hand van de museumcollecties die oorspronkelijk waren ondergebracht in de Forges de la Providence in Marchienne-au-Pont, de economische, sociale en technische geschiedenis van het Waalse industriebekken van Haine-Sambre-et-Meuse.
  • De Workshops: Onder een zaagdak, tussen leidingen, vuurhaarden, valhamers en gereedschapsmachines, werden in een ruw kader verschillende activiteiten ondergebracht, zoals smeedwerk, gietkunst en ook glasblazen.
  • Het Glasmuseum: Het Glasmuseum kunst – geschiedenis – techniek verwelkomt u in zijn gloednieuwe omgeving. Het sluitstuk van de trilogie steenkool-staal-glas, ooit bron van de welvarendheid en van de naambekendheid van de streek van Charleroi, werd ondergebracht in het oude lampenhuis dat werd uitgebreid met een hedendaagse structuur in glas en staal.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Le Bois du Cazier

 

Air Max 90 Ultra 2.0 Essenti
Open: 
Dinsdag tot vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag en zondag: van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Gesloten: 
maandag
Prijs: 
€7,00
Volwassenen en Visite & Vous (ingang + rondleiding op de 3e zondag). In de toegangsprijs is de vrije toegang tot alle musea inbegrepen (bovengrondse mijninstallaties, Ruimte 8 augustus 1956, het Glasmuseum, het Industriemuseum (met audioguide), de Workshops en het bosdomein). Voor andere activiteiten, evenementen en tijdelijke tentoonstellingen gelden aparte tarieven.
Korting: 
€6,00
Senioren - €4,50: Jongeren (<18 jaar en studenten) - €5,00: Groepen volwassenen en senioren - €3,50: Groepen jongeren (<18 jaar en studenten)
Gratis: 
Kinderen (<6 jaar). Het Bois du Cazier is gratis voor individuele bezoekers op de eerste zondag van de maand.
Trein: 
NMBS Charleroi Zuid
Bus: 
TEC Bus 1 en 52 stoppen Bois du Cazier
Rue du cazier
80
Marcinelle
Wallonië
+32(0) 71 88 08 56
+32(0) 71 88 08 57

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN