U bent hier

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Van gilde tot academie, van klooster tot kunstschool.

In 2013 bestaat de Academie precies 350 jaar. Op 6 juli 1663 verleende Philips IV de Antwerpse Sint-Lucasgilde de toelating een ‘openbare en vrije Academie’ op te richten. Het initiatief kwam van de schilder David Teniers de Jonge, telg van een Antwerpse kunstenaarsfamilie, die daarmee hoopte zijn stad opnieuw op de kaart van de internationale kunst te zetten. Een jaar later is de school een feit. Dat maakt de Academie de vierde oudste kunstacademie ter wereld (na Firenze, Rome en Parijs) en de oudste van de Lage Landen.

De toekomst van de traditie, de traditie van de toekomst.

Het kunstonderwijs aan de Academie heeft zich altijd ontwikkeld in het spanningsveld van traditie en moderniteit. Dat was al zo in de 18de en de 19de eeuw, toen de paradigma’s van barok, neo-classicisme en romantiek elkaar niet zonder slag of stoot afwisselden. Het steeds geactualiseerde voortleven van een steeds rijker wordende traditie vormt de rode draad in het artistieke en pedagogische project van de academie. Maar daarnaast is er ‘de traditie van de toekomst’. Daarmee verwijzen we naar het feit dat er binnen en buiten de muren van de academie ook radicale ideeën en intenties leefden met betrekking op de vooruitgang van de kunst (als breuk met het verleden). En die ontwikkelden zich wel eens met de traditionele Academie als een vijandbeeld.

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen maakt vaak gebruik van de Lange Zaal, Venusstraat 36 te 2000 Antwerpen voor tijdelijke tentoonstellingen. 

 

Archief OKV:

 

 

Nike Air Max

Mutsaardstraat
31
Antwerpen
Vlaanderen
+32 3 213 71 00
+32 3 213 71 19

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN