U bent hier

KMSKB Museum voor Oude Kunst

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zijn een overkoepeling van de museale instellingen Musée Old Masters Museum, het Musée Modern Museum, het Musée Wiertz Museumhet Musée Meunier Museum, het Musée Magritte Museum en het Musée Fin-de-Siècle Museum. Met 20.000 werken van de vijftiende tot de eenentwintigste eeuw bewaren de zes musea de belangrijkste collectie aan beeldende kunsten van ons land.

De collectie oude kunst van het KMSKB overspant de periode van de 15e tot de 18e eeuw:  Vlaamse primitieven en werk van talrijke kunstenaars uit creatieve tijdperken zoals de Vlaamse renaissance en barok - Memling, Bosch, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, enz.

Voor wie wil kennismaken met drie eeuwen schilderkunst uit de Zuidelijke Nederlanden – waar die tot op vandaag befaamd om zijn – is dit museum dé plek. Het chronologische overzicht dat je hier krijgt is meesterlijk. Het begint met de Vlaamse Primitieven: Van der Weyden, Christus, Bouts, Memling..., ze zijn er allemaal. Buitenbeentje Bosch maakt de overgang naar de 16de eeuw, met als onbetwist hoogtepunt de Bruegelzaal. Je eindigt in barokke schoonheid met de Grote Antwerpse Drie: Rubens, Van Dyck en Jordaens. Eindigen? We ‘vergeten’ dan even de ‘buitenlanders’ Titiaan, Rembrandt, Hals en vele anderen: ook zij zijn hier thuis.

Het museum werd opgericht door Napoleon (1801). De kern van toen bestond onder meer uit kunstwerken die de Fransen in beslag hadden genomen. Aankopen, schenkingen en legaten vulden die intussen voortdurend aan.

 

Vanaf 01.02.2019: Heropening Hollandse Zalen - Vernieuwde vleugel voor de collectie Hollandse School

 

Ligging van de musea:

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

musée oldmasters museum – A stroke of genius.

Marki
Open: 
Dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur - weekend: 11.00 uur tot 18.00 uur
Gesloten: 
Maandag, 1 januari, tweede donderdag van januari, 1 mei, 1 en 11 november, 25 december. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België sluiten op woensdag 24 en 31 december 2014 om 14.00 uur.
Prijs: 
€10
Volwassenen (19 - 64 jaar) - Collecties (Old Masters + Fin-de-Siècle). Ga naar 'tentoonstellingen' van de website van het museum voor de tarieven van de tijdelijke tentoonstellingen.
Korting: 
€8,00 - €3,00
Senioren (65+), groepen volwassen (min. 15 pers), Thalys reiziger - €3,00: Studenten (-26; voltijds onderwijs; op vertoon van studentenkaart), Mindervaliden (1 begeleider van deze persoon geniet hetzelfde tarief), Belgische werkzoekenden en begunstigende van het leefloon (wet van 26 mei 2002), Schoolgroepen (-26; onaangekondigd)
Gratis: 
Kinderen en jongeren (-19; buiten schoolverband), Stadsgidsen van Brussel, Belgisch onderwijzend personeel, Eén begeleider per school-, jeugd- of kansengroep, leden van ICOM (Vl., Belgique Wall-Bxl; op vertoon van een geldig bewijs), Personeelsleden van de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) (op vertoon van een geldig bewijs), Vrienden van de KMSKB, Pers (op vertoon van officiële perskaart of mits contact via de dienst communicatie Brussels Card), Ribbedebie & Attractions et Tourisme, Sotheby's preferred, Eurostar (buy one, get one for free).
Trein: 
Brussel-centraal
Tram: 
92 of 94 (halte: Koning) - Metro Lijn 1 of 5 (halte: Park of Centraal Station
Bus: 
27, 38, 71 of 95 (halte: Koning) - Lijn 29, 63, 65 of 66 (halte: Park of Centraal Station)
Regentschapsstraat
3
Brussel
Brussel
+32 (0)2 508 32 11
+32 (0)2 508 32 32

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN