U bent hier

KMSKB HET MUSÉE FIN-DE-SIÈCLE MUSEUM

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zijn een overkoepeling van de museale instellingen Musée Old Masters Museum, het Musée Modern Museum, het Musée Wiertz Museumhet Musée Meunier Museum, het Musée Magritte Museum en het Musée Fin-de-Siècle Museum. Met 20.000 werken van de vijftiende tot de eenentwintigste eeuw bewaren de zes musea de belangrijkste collectie aan beeldende kunsten van ons land.

Vier jaar na de opening van het Musée Magritte Museum, de eerste fase in de herschikking van de federale collecties, openen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België KMSKB op 6 december 2013 het Musée Fin-de-Siècle Museum, de tweede fase in dit moderniseringsproces. 

 

1868 - 1914

Het nieuwe Musée Fin-de-Siècle Museum brengt Brussel rond de eeuwwisseling in beeld als het culturele kruispunt van Europa. Deze unieke verzameling van Belgische kunstenaars als James Ensor, Fernand Khnopff, Léon Spilliaert, Victor Horta, Henry Van de Velde en Philippe Wolfers en buitenlandse kunstenaars als Paul Gauguin, Auguste Rodin, Pierre Bonnard, Emile Gallé, Louis Majorelle en Alphonse Mucha plaatst deze artistieke scène te midden van het internationale kunstgebeuren.

De organisatie van de salons van Les XX (1883-1894) en La Libre Esthétique (1894-1914) in de museumzalen maakt van Brussel een uniek trefpunt van de artistieke creatie in die periode. Daarbij wordt niet zozeer gefocust op het impressionisme, maar ook op het symbolisme, het wagnerisme én de art nouveau die het beeld van Brussel sterk hebben bepaald. “Brussel, hoofdstad van de art nouveau” is niet enkel een architecturale realiteit: de term verwijst ook naar de dynamiek van een samenleving. En die manifesteerde zich in alle domeinen van de artistieke creatie: literatuur, schilderkunst, opera, muziek, architectuur, fotografie en poëzie; Maurice Maeterlinck, Emile Verhaeren, Jean Delville, Henri Evenepoel, Constantin Meunier, Maurice Kufferath, Guillaume Lekeu,…

Het Musée Fin-de-Siècle Museum wil voor iedereen toegankelijk zijn en is daarom ook aangepast aan mindervalide personen. Een open publieke ruimte en een aangepast onthaal voor specifieke doelgroepen, maken dat iedereen kan meegenieten van deze unieke ervaring.

 

Ligging van de musea:

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

musée fin-de-siècle museum – Every end is a new beginning.

womens huaracha city low nike in pink dress girls
Open: 
Dinsdag tot en met vrijdag
Gesloten: 
Gesloten op maandag en volgende feestdagen: 1 januari, de 2de donderdag van januari, 1 mei, 1 november, 11 november, 25 december. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België sluiten op woensdag 24 en 31 december 2014 om 14.00 uur.
Prijs: 
8,00 €
Volwassenen 26 - 64 jaar
Korting: 
6,00 €
Volwassenen 65+ en volwassen groepen; 2,00 €: Kinderen en jongeren 6 - 25 jaar, alleen of in groep; Personen met een handicap en hun begeleider; Werkzoekenden en leefloners (wet van 26 mei 2002)
Gratis: 
Kind (tot en met 5 jaar) begeleid door een volwassene; Vrienden van de KMSKB; Alle bezoekers op de eerste woensdag van de maand vanaf 13 u; Houders van een perskaart; Eén begeleider per groep die een sterk verlaagd tarief geniet; Belgisch onderwijzend personeel; ICOM-leden; Leden van ICOM-Vlaanderen, ICOM / Wallonie-Bruxelles; Brusselse stadsgidsen; Personeelsleden van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo)
Combiticket: 
13,00 € - 9,00 € - 3,00 € - gratis (Magritte, Modern, Oldmasters,Fin-de-Siècle): zelfde doelgroepen
Uren: 
van 10.00 uur tot 17.00 uur (De kassa’s sluiten om 16.30u)
Trein: 
Centraal Station
Tram: 
Metro: Lijn 1 of 5 (halte: Park of Centraal Station) Tram: Lijn 92 of 94 (halte: Koning)
Bus: 
Lijn 27, 38, 71 of 95 (halte: Koning) Lijn 29, 63, 65 of 66 (halte: Park of Centraal Station)
Regentschapsstraat
3
Brussel
+32 (0)2 508 32 11

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN