U bent hier

KMSKB Antoine Wiertzmuseum

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zijn een overkoepeling van de museale instellingen Musée Old Masters Museum, het Musée Modern Museum, het Musée Wiertz Museumhet Musée Meunier Museum, het Musée Magritte Museum en het Musée Fin-de-Siècle Museum. Met 20.000 werken van de vijftiende tot de eenentwintigste eeuw bewaren de zes musea de belangrijkste collectie aan beeldende kunsten van ons land.

Het KMSKB Musée Wiertz Museum bevindt zich net als het KMSKB Musée Meunier Museum in Elsene.

Helemaal in de sfeer van toen: een KMSKB gewijd aan schilder, beeldhouwer en auteur Antoine Wiertz (1806–1865), een controversiële figuur uit de Belgische romantiek.

De bouw van deze atelierwoning, gelegen in de Brusselse Leopoldswijk, is het resultaat van afspraken die Wiertz vanaf 1850 met de Belgische overheid begon te maken. In het jaar na zijn dood werden alle werken uit zijn atelier aan de Belgische staat overgedragen. Sinds 1868 maakt het museum deel uit van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Wiertz en weirdo: voor sommigen zijn dat bijna-synoniemen, volgens anderen was Antoine Wiertz (1806-1865) een visionair en een bij uitstek romantisch kunstenaar, een man die zich graag liet beïnvloeden door de allergrootsten: Rubens, Michelangelo, Rafaël… Het minste wat je kan zeggen, is dat Wiertz een buitenbeentje was. Dit museum bevindt zich in het atelier van de kunstenaar, the place to be om de bijzondere Wiertz-sfeer aan den lijve te ervaren. Je vindt hier, in de schaduw van het Europees parlement, zowel gigantische werken als kleine schetsen en studies van deze ‘filosoof met de penseel’, zowel tekeningen als beelden.

Wiertz produceerde een ‘zelfgevonden’ verf, die zichzelf als het ware vernietigt. Hierdoor overheersen bruintinten in zijn schilderijen. 

 

Ligging van de musea:

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

musée wiertz museum – Exhilaration and glorification.

Air Jordan
Open: 
Dinsdag tot en met vrijdag
Gesloten: 
Maandag, 1 januari, tweede donderdag van januari, 1 mei, 1 en 11 november, 25 december. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België sluiten op woensdag 24 en 31 december 2014 om 14.00 uur.
Prijs: 
Gratis
Uren: 
van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 12.45 uur tot 17 uur
Zaterdag en zondag op afspraak
Trein: 
Brussel-Luxemburg
Bus: 
34, 38, 54, 59, 80, 95, 96 Halte: Luxemburg
Vautierstraat
62
Elsene (Brussel)
Brussel
+32 (0)2 648 17 18
+32 (0)2 508 32 32

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN