U bent hier

Gemeentelijk Museum Gust De Smet

Het museum is heropend op 15 oktober 2016 na renovatiewerken. Er kwam dubbele beglazing, nieuwe elektriciteit en isolatie; allemaal noodzakelijk om de veiligheid van de bezoekers en de ideale bewaarconditie van het huis, de meubelen en de kunstwerken op lange termijn te garanderen. Voor de renovatie verhuisde een deel van de inboedel naar het depot in het gemeentehuis en een deel ging naar het transitiedepot van het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename, waar de houten voorwerpen een behandeling kregen. Alles is nu geïnventariseerd en de collectie is digitaal beschikbaar.

Voor meer info zie Erfgoeddepot Provincie Oost-Vlaanderen.

Het museum (beschermd erfgoed) is het laatste woonhuis en atelier van de grote Vlaamse expressionist Gust De Smet (1877-1943). De gemeente werd na de dood van de kunstenaar verplicht het gehele huis, in zijn intactheid, voor het publiek open te stellen en het voortaan Museum Gust De Smet te noemen. De plechtige openstelling vond plaats op 11 juni 1950. Het museum bevat als bestendige huldeblijk de volledig ingerichte huiskamer, het atelier en de slaapkamer op de eerste verdieping. Aan de wanden hangt een selectie van honderd werken, voornamelijk kleine doeken en tekeningen. Het museum is gelegen aan diverse wandel-en fietsroutes en vormt een traditionele trekpleister voor toevallige voorbijgangers, toeristen en andere liefhebbers. Indien mogelijk, wordt het museum ingeschakeld binnen het samenwerkingsverband met andere musea in de Leiestreek.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 


Open: 
1 april tot en met 30 september: woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur - 1 oktober tot en met 31 maart: woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur
Gesloten: 
van 15 juli t.e.m. 31 juli, december en januari
Prijs: 
Gratis toegang
Gustaaf De Smetlaan
1
Sint-Martens-Latem (Deurle)
Vlaanderen
+32 (0)9 282 77 42
+32 (0)9 282 17 11

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN