U bent hier

Eperon d'Or

De erfgoedsite schetst het verhaal van de schoen- en borstelnijverheden die Izegem op de kaart zetten. Er zijn touch screens, verhalen, anekdotes, voelwanden, Pekkersgazetten, ronkende machines en fijne handwerktuigjes, Izegemse koekoeks, raceborstelwagentjes, demonstraties, doe-het-zelf-activiteiten en nog veel meer. 

 

Eperon d'Or: méér dan erfgoed alleen

 

  • Museumsite

De mens centraal

Het zijn de Izegemnaren die de stad groot gebracht hebben door te zwoegen in de fabrieken en de thuisarbeid. Centraal in het museum staat daarom de ‘Verhalenmuur’, een zich steeds verder uitbreidende database van foto’s en verhalen uit de Izegemse industrie.

In Eperon d’Or heeft men niet enkel oog voor het productieproces en het ambacht an sich. Ook het leven naast de fabriek krijgt aandacht. Wat deden de arbeiders in hun vrije tijd? Hoe zat het met de sociale kwesties? En wat is een Izegemse Koekoek?

De industrie in haar geheel.

Izegem is meer dan alleen maar de stad van borstels en schoenen. Toen de beide takken over hun hoogtepunt heen waren, kwamen er andere sectoren op de voorgrond: meubels, voeding, enzovoort. In Eperon d’Or wordt het verhaal verteld van die reconversie en de economische en industriële evolutie tot de dag van vandaag.

Maar toch: schoenen en borstels.

Dat neemt natuurlijk allemaal niet weg dat de klemtoon van het museum op de schoenen en borstels blijft liggen. Een omvangrijke collecties schoenen (een 3000 paar) en borstels (een 6500 objecten). Techneuten kunnen hun hart ophalen aan de geëtaleerde machines en bij speciale gelegenheden wordt ook het volledige machinepark in het depot opengesteld worden voor het publiek.

 

  • Streekbezoekerscentrum

In de splinternieuwe gouden ‘schoendoos’, helemaal bovenop het Eperon d’Or-gebouw, is een streekbezoekerscentrum ondergebracht. Het centrum biedt toeristische informatie over de hele Leiestreek.. Toeristische informatie, ook tablets, 3D-viewers en een interactieve, digitale kaart van de streek. Blikvanger is de gestyleerde Izegemse skyline die op de muren aangebracht werd. Van hieruit zie je ook de opvallende schoorsteen van nog een ander museum van de site Eperon d'Or, het Museum Stoom en Stroom, waar de grootste stoommachine van ons land bewaard wordt.

 

  • Huis van de Economie

Eperon d’Or profileert zich in de eerste plaats als museumsite maar heeft de blik ook stevig gericht op de hedendaagse, economische werkelijkheid. Getuige daarvan het feit dat de nieuwbouw op de site onderdak biedt aan het Huis van de Economie. Dat is een ondernemersloket in de meest brede zin van het woord. 

 

De voormalige schoenenfabriek Eperon d'Or in Izegem heeft de Vlaamse Onroerend Erfgoedprijs 2018 gewonnen.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Open: 
dinsdag tot en met zondag van 13.30 - 17.30 uur. In de paas-, zomer en kerstvakantie doorlopend open van 10 tot 17.30 uur.
Gesloten: 
op maandagen en wettelijke feestdagen. De tweede en derde week van januari is het museum gesloten voor jaarlijks onderhoud.
Prijs: 
€6,00
inclusief audiogids
Korting: 
€4,00 - €1,00
€4,00 : +65 jaar, groepsbezoeken / €1,00: 12-25 jaar
Gratis: 
-12 jaar / museumpashouders
Trein: 
Spoorlijn 66 Brugge-Kortrijk. Je kunt Eperon d'Or en het Museum Stoom en Stroom al zien liggen vanaf het perron.
Bus: 
66a Roeselare-Kortrijk of 68a Roeselare-Anzegem of 749/3 Kortrijk-Ardooie
Prins Albertlaan
5
Izegem
Vlaanderen
+32 (0)51 31.64.46

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN