U bent hier

PAK eert Willy Van den Bussche

 

Op zondag 23 april openen Sofie Van den Bussche en Frank Demarest de expo Between Earth and Heaven II. Beide curatoren selecteerden ruim 120 hedendaagse kunstwerken van veertig kunstenaars uit binnen- en buitenland. Met de gratis tentoonstelling herdenkt het duo de kunstcriticus en museumconservator Willy Van den Bussche. Het initiatief gaat door het in het huis De Lombard in de Brugse binnenstad.

 

In 2001 cureerde Willy Van den Bussche (1942-2013) de tentoonstelling Between Earth and Heaven in het toenmalige Provinciaal Museum voor Moderne Kunst te Oostende. De insteek voor die tentoonstelling was de onbetwistbare invloed van de klassieke meesters op de actuele kunst. Zestien jaar later merkt Frank Demarest, bezieler van de Gistelse vzw PAK ( Platform voor Actuele Kunsten), dat deze tendens nog steeds van kracht is. Hij nam contact op met de Van den Bussche’s nabestaanden en vond dochter Sofie Van den Bussche als compagnon. 

 

PAK organiseert jaarlijks verschillende tentoonstellingen en lezingen in hun kunstruimte en bouwt eveneens aan een permanente beeldentuin. Een keer per jaar verlaat PAK zijn vertrouwde habitat om een expo in te richten op een andere locatie. Dit jaar dient het beschermd classicistisch herenhuis De Lombard als uitvalsbasis. De naam verwijst naar zijn oude functie als pandjeshuis in de periode van 1457 tot 1510. Het gebouw onder zijn huidige vorm ontstond in het laatste kwart van de achttiende eeuw nadat de Brugse meester-metselaar Eugenius Goddyn het vijftiende-eeuws pand kocht en sloopte. Zowel het interieur als de tuin wordt ingezet om het werk van drie generaties hedendaagse kunstenaars tentoon te stellen. Terug van de partij zijn de werken van de kunstenaars Didier Mahieu, Jacques Charlier, Liliane Vertessen en Philip Van Isacker. Tot de nieuwkomers behoren onder andere Koen Vanmechelen, Nadia Naveau, Nick Ervinck, Paul Van Hoeydonck en Yves Velter. Between Earth and Heaven II laat verschillende kunsttalen aan het woord zoals schilderkunst, sculptuur en assemblage. 

 

Classicistisch herenhuis De Lombard © Vlaamse Gemeenschap

 

De Bruggeling Willy Van den Bussche stond vanaf de jaren zestig bekend als een van de belangrijkste voorstanders van de (Belgische) actuele kunst. In 1967 werd hij benoemd tot conservator van de provinciale musea van de Provincie West-Vlaanderen. Samen met Dirk Devos organiseerde hij in de jaren zeventig drie triënnales in Brugge. Jarenlang vocht Van den Bussche voor het PMMK (Provinciaal Museum voor Moderne Kunst) dat er uiteindelijk kwam in 1986, gehuisvest  in het huidig gebouw van Mu.ZEE in Oostende. Hij bekleedde er, net als in het Permeke-museum in Jabbeke, de functie van conservator. In 2003 stond Van de Bussche mee aan de wieg van Beaufort. Het kunstenproject waarbij monumentale sculpturen worden tentoon gesteld langs de Belgische kustlijn.

 

 

Artikelfoto: Willy Van den Bussche © David Samyn 

New ArrivalsAir Jordan

Benedict Vandaele

Benedict Vandaele is een masterstudent kunstwetenschappen aan de UGent. Hij heeft een bijzondere interesse voor moderne en hedendaagse kunst. Sinds 2015 bestudeert Benedict het oeuvre en het archief van kunstschilder Raoul De Keyser. Als lid van The Mobile and Temporary Studio for Research and Production onderzoekt hij de educatieve activiteiten van de Vereniging van het Museum van Hedendaagse Kunst te Gent.