U bent hier

Middelheim bij beste 10 beeldentuinen

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen-Middelheimpark-©Jules Grandgagnage

 

 

De Britse krant The Guardian zette het Antwerpse beeldenpark Middelheim bij de tien beste openluchtmusea voor beelden (10 of the best sculpture parks in Europe). Op één stond het Joanneum in het Oostenrijkse Graz, op twee Kröller-Müller Museum in Arnhem en op zes dus het Middelheim. De krant zette ook het paviljoen door de Antwerpse architect Renaat Braem nog eens in de picture.

 

 

De krant schrijft: “Established in 1950 as an exhibition, Middelheim became a permanent fixture and is now one of the world’s largest outdoor sculpture collections – and still growing. More than 250 works are to be found around the 30-hectare grounds, from Rodin to present-day artists, including Turner prize winner Richard Deacon – who has 10 works on display this summer (until 24 September). It’s a beautiful place to wander; or if you’re visiting at the right time, join one of the free monthly guided tours.”

 

 

Openluchtmuseum Middelheim met op de voorgrond Het zotte geweld van Rik Wouters © Foto Jules Grandgagnage

 

Uniek erfgoed

 

Wat bovendien nog extra aantrekkelijk is: het is een gratis museum!

 

In tijden dat de beeldhouwkunst een ondergschoven kindje lijkt, is het uiteraard bijzonder dat een buitenlandse krant moet wijzen op dit unieke erfgoed. Veel parken worden afgesloten voor publiek omwille van vandalisme en metaalrovers. Bovendien geeft het Middelheim een overzicht van de belangrijkste beeldhouwkunst van de afgelopen 100 jaar.

 

 

Artikelfoto: Middelheimpark-© Jules Grandgagnage

Mercurial Superfly Heritage FGNike

Lode Goukens

Lode Goukens is medewerker van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen sedert 1994. Hij werkt als restaurator van monumenten en studeert kunstwetenschappen aan de UGent. Voordien was hij jaren beroepsjournalist en schrijver. Begonnen als officieel IBM  multimedia developer in 1992 en één van de eerste professionele ontwikkelaars van DVD’s (dvd-authoring) schreef hij ook het eerste Belgische boek over het Internet in 1995.