U bent hier

Faces: de fragiele mens omhult in schoonheid

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Dino Vals

Op de expo Faces is intrigerend werk te zien van vijfentwintig kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zo zal in Sint-Marie, een gebouw op het domein van Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus Beernem,  werk te zien zijn van onder meer Roger Ballen, Lucas Delaere, Matthias Dornfeld, Pascale Pollier en Michel Vaerewijck. Centraal staat het gezicht om verschillende neerslachtige thema’s te belichten zoals angst, kwelling en isolatie.  De tentoonstelling komt er op  initiatief van PAK Gistel in samenwerking met Museum Dr. Guislain Gent en het psychiatrisch centrum.

 

Het contact met een bevriende schilder heeft een sterke indruk gemaakt op Frank Demarest, bezieler van het Platform voor Actuele Kunsten. Doorheen de jaren bezocht Frank zijn kameraad geregeld in de psychiatrie van Beernem, waar hij voornamelijk gewone mensen ontmoette. Zo staat hij versteld hoe de maatschappij deze mensen als krankzinnig beschouwt, louter omdat zij moeite hebben om in onze hectische samenleving te kunnen functioneren. Daarom besloot Frank in 2015 de grens tussen normaal en abnormaal in vraag te stellen door de expo Spiegel im Spiegel te organiseren in de psychiatrie van Beernem. Net als voorheen, wil de tentoonstelling Faces de werking van onze huidige samenleving in vraag stellen.

 

Lieven Nollet, Zonder titel © Lieven Nollet

 

Al eeuwenlang heef de psychiatrie en de kunst een belangstelling voor het gezicht. Een merkwaardig voorbeeld is het Portret van een kleptomaan (ca. 1820) van de schilder Théodore Géricault. Het schilderij behoorde tot een serie van tien portretten van geestzieke bewoners van het Hôpital de la Salpêtrière in Parijs. Destijds was de Franse kunstenaar bevriend met de psychiater Etienne-Jean Georget, hoogstwaarschijnlijk de opdrachtgever voor deze reeks portretten. Zo geloofde Georget dat het mogelijk was om via de gelaatstrekken de afwijkingen van zijn cliënten te achterhalen (fysionomie). Hoewel deze denkwijze al lang nietig verklaard is, pogen heel wat personen nog steeds allerhande karaktereigenschappen te ontrafelen via het gezicht van hun medemens.

 

Théodore Géricault, Portret van een kleptomaan, 1820 © Lukas – Art in Flanders VZW, foto Hugo Maertens

 

Het gedrag van mensen en hoe ze met elkaar en hun omgeving omgaan, vormt de rode draad doorheen de schilderkunst van Bram Demunter. In een recent verleden begeleidde de kunstenaar psychiatrische patiënten en kwam zo in aanraking met hun manier van kijken naar mensen en hun gevoelens. Deze indrukken, in combinatie met andere ervaringen uit zijn persoonlijk omgeving, confronteerde de schilder met verschillende literaire bronnen. Zo verdiepte Demunter zich bijvoorbeeld in de slavernij en de relatie van dier en mens doorheen de geschiedenis. Een picturaal ogende collage op de drager is dan ook het resultaat van zijn vele impressies. Het schilderij Diner in de besloten tuin toont de interactie tussen diverse personages, zowel geïsoleerd als in groep, waarbij verschillende emoties zoals haat, geluk, pijn en lust worden weergegeven.

 

Bram Demunter, Diner in de besloten tuin © Bram Demunter


Praktisch:

Faces (nog tot 26 april 2018)

Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus 
Reigerlostraat 10 
8730 Beernem 
Tel.: 050 79 95 00 
Fax: 050 79 95 11
E-mail: sint.amandus@fracarita.org

Open op:  

Maandag – vrijdag van 09:00 uur tot 16:30 uur

Zaterdag - zondag van 14:00 uur tot 18:00 uur

Toegang: gratis 


Artikelfoto: Dino Vals, Ferula © Dino Vals

Asics Onitsuka Tiger

Benedict Vandaele

Benedict Vandaele is een masterstudent kunstwetenschappen aan de UGent. Hij heeft een bijzondere interesse voor moderne en hedendaagse kunst. Sinds 2015 bestudeert Benedict het oeuvre en het archief van kunstschilder Raoul De Keyser. Als lid van The Mobile and Temporary Studio for Research and Production onderzoekt hij de educatieve activiteiten van de Vereniging van het Museum van Hedendaagse Kunst te Gent.