U bent hier

Convent verbreedt het spectrum hedendaagse en internationale kunst in Gent

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Convent

 

Wouter De Vleeschouwer en Jeroen Staes openden de deuren van hun non-profit ruimte Convent. Tento.be bezocht de eerste tentoonstelling #1.1 Palimpsest en ging in gesprek met de jonge oprichters.

 

Het duo studeerde samen kunstwetenschappen en curatorial studies in Gent. Tijdens hun studies, bleek dat hun visie vrij goed op dezelfde golflengte zat. Nu pogen ze samen met  Convent in te spelen op het actuele aanbod aan contemporaine kunst. Hierbij ligt de focus op kunstenaars uit het buitenland. Met deze strategie willen beide curatoren enerzijds hun honger naar onderzoek stillen, en anderzijds het publiek kennis laten maken met kunstenaars die tot nu toe onderbelicht bleven in de regio. De expositieruimte van Convent maakt deel uit van een oude zusterschool. Het ontwerp van het pand is van architect Roger Warie. De naam van de kunstruimte verwijst naar de oude functie van het gebouw. Convent wil  een platform bieden om gezamenlijk ideeën uit te wisselen.

 

#1.1 Palimpsest

 

In de eerste tentoonstelling #1.1 Palimpsest  staat het begrip palimpsest centraal. De term  slaat op het hergebruik van een manuscript nadat het beschreven gedeelte werd afgeschraapt. Ook architecten gebruiken die strategie om de bestaande structuur van een gebouw te hergebruiken. Denk aan de verschillende herbestemde kerken die opduiken.

 

© Ciprian Muresan - Bucharest City Model (Fragment)

 

In #1.1 Palimpsest komen er vier kunstenaars aan bod. Als startpunt kiezen Staes en De Vleeschouwer voor de kartonnen maquette Bucharest City Model (Fragment) van de Roemeense kunstenaar Ciprian Muresan. Elke bezoeker heeft de keuze om een deel van de replica te vertrappelen om de werken van de andere drie kunstenaars te bereiken, of braaf het platgetreden pad van een voorganger te volgen. Via de maquette reflecteert Muresan over de afbraak van vele gebouwen in zijn hoofdstad onder het communistische regime. Maar eveneens kaart hij actuele willekeurige standsontwikkeling en de vernieling van erfgoed aan.

 

De werken van Joachim Bandau spitsten zich vanaf de jaren zeventig toe op het thema van de bunker. De tentoonstelling toont vijf verschillende werken, bestaande uit aquarellen, foto’s en tekeningen.

 

© Pavel Büchler - Cannon / Modern Paintings No.2

 

Het gebruik van humor, woordspelingen en gevonden voorwerpen typeert het werk van de Tsjechische kunstenaar Pavel Büchler. De sculptuur Cannon combineert een postkaart van een gebombardeerd huis met een rode biljardbal als projectiel van het kanon. Voor het werk Modern Paintings No.2 gebruikt Büchler afgedankte schilderijen. Een stilleven van fruit en wijn wordt gecamoufleerd door een doek met uitgesneden vlakken erop te bevestigen.

 

© Oscar Hugal - Sculpture No 3

 

Tenslotte laat  #1.1 Palimpsest het werk van de Antwerpenaar Oscar Hugal zien. Sculpture No 3 toont drie gestapelde archiefdozen uit cortenstaal. Het volume verwijst naar het aantal juridische dossiers over de minimalistische werken van Richard Serra (1939). Zijn beeldhouwwerken in de openbare ruimte zorgden in het verleden voor heel wat ophef.  Zo gaf een rechter uit New York het bevel om Serra’s Tilted Arc te vernietigen.

 

Op 11 november presenteert Convent een reeks nieuwe werken. Muresan’s Bucharest City Model (Fragment) zal terug als basis dienen. De tentoonstelling #1.2 Remains or Reproductions zal werken tonen van de Canadees Jon Rafman, Fransman Kader Attia en de in Syrië geboren Belg Mekhitar Garabedian. 

 


CONVENT Space for Contemporary Art

Tennisbaanstraat 74, 9000 Gent

http://www.conventartspace.be/splash

info@conventartspace.be

Openingsuren: donderdag 18 - 22u, zaterdag & zondag 14 - 18u of op afspraak.

Wouter De Vleeschouwer +32 498 88 81 81

Jeroen Staes +32 494 07 56 60


 

AdidasNike

Benedict Vandaele

Benedict Vandaele is een masterstudent kunstwetenschappen aan de UGent. Hij heeft een bijzondere interesse voor moderne en hedendaagse kunst. Sinds 2015 bestudeert Benedict het oeuvre en het archief van kunstschilder Raoul De Keyser. Als lid van The Mobile and Temporary Studio for Research and Production onderzoekt hij de educatieve activiteiten van de Vereniging van het Museum van Hedendaagse Kunst te Gent.