U bent hier

Museum Catharijneconvent

Catharinazaal.

De Catharinazaal biedt een eerste kennismaking met de omvangrijke collectie van Museum Catharijneconvent. U krijgt een eerste indruk van de vele vormen van geloofsbeleving en de uiteenlopende voorwerpen die daarvoor zijn gemaakt. Sommige eenvoudig en voor privégebruik, andere uitblinkend in artistieke kwaliteit en vervaardigd voor kerken en kloosters.

De naamgeefster van deze zaal en van het museum is Catharina van Alexandrië. Triomfantelijk kijkt Catharina van Alexandrië ons aan. Onder haar voeten ligt de gepijnigde Romeinse keizer Maxentius. Volgens de legende is Maxentius verliefd op de zeer geleerde Catharina, maar weigert zij als overtuigd christen met hem te trouwen. Als wraak veroordeelt hij haar ter dood. Hij probeert haar te verpletteren met een rad. Wonderbaarlijk genoeg breekt het rad. Uiteindelijk wordt Catharina gedood met een zwaard. Het boek in haar hand symboliseert haar wijsheid.

 

Schatkamer.

Gouden monstransen, gedecoreerde reliekhouders en andere schitterende voorwerpen van zowel katholieke als protestantse herkomst. De mysterieus verlichte Schatkamer bevat de pracht en praal uit de indrukwekkende collectie religieuze voorwerpen. Kelken, bisschopsringen en kazuifels zijn te zien naast doopschotels en avondmaalszilver. De kostbare zilveren en gouden voorwerpen dateren van de vroege negende tot en met de twintigste eeuw.

In een schatkamer, afgesloten ruimte in een rooms-katholieke kerk, worden de kostbaarheden die in de eredienst worden gebruikt, bewaard. Omdat het museum zich richt op zowel katholieke als protestantse kunst, is er in de schatkamer van Museum Catharijneconvent ook plaats ingeruimd voor kostbare voorwerpen uit de protestantse kerken.

 

De Refter.

In de Middeleeuwen waren kunst en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verhalen uit de Bijbel en de heiligenlevens vormden een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. In de Refter toont het museum zijn hoogtepunten uit de middeleeuwse collectie beelden en schilderijen. Hier komt u alles te weten over heiligen, symboliek en het leven van Christus en Maria.

De meesterwerken worden tentoongesteld in de Refter, de voormalige eetzaal van het klooster.

De collectie Middeleeuwen is een van de belangrijkste collecties in Nederland. Zo treft u het wereldberoemde Middelrijns altaarstuk, houten heiligenbeelden en de immense Christoffel. Interactieve touchscreens geven achtergrondinformatie over al deze prachtige kunstwerken.

 

Utrechtzalen.

In de Middeleeuwen was Utrecht het belangrijkste centrum in Nederland op het gebied van cultuur, politiek, economie en religie. In de Utrechtzalen vertellen topstukken het  indrukwekkende verhaal van Utrecht als culturele hoofdstad.

Vermogende geestelijken hadden in de Middeleeuwen de macht in handen. Samen met rijke burgers wilden zij de welvaart van hun stad tonen en God eren. Zo werd Utrecht culturele hoofdstad van de Middeleeuwen met een rijke productie van schilderijen, beeldhouwwerken, boeken en kleding voor geestelijken.

 

De kloostergangen.

Kerken, kloosters, humanisme, hervorming en verzuiling. Religie heeft tot op de dag van vandaag invloed op onze samenleving. Hoe geloofden en geloven mensen in ons land? In de kloostergangen van het museum wordt het verhaal verteld  van het christendom in Nederland.

Hoe is Nederland geworden zoals het nu is en welke invloed had de christelijke religie op de Nederlandse samenleving? Aan de hand van zeven thema's wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van het christendom in Nederland. schilderijen, sculpturen, handschriften, liturgische voorwerpen, maar ook alledaagse objecten, korte films en videoanimaties  vertellen dit verhaal vanaf de kerstening tot nu.

 

Feestdagen.

Wie weet nog waarom we Pinksteren vieren? En wat vieren we eigenlijk met Carnaval, Pasen en Sint-Maarten? Waarom wordt er met traditionele feesten altijd hetzelfde gegeten? En welke heilige gaat er schuil achter onze voornaam? Op de familietentoonstelling Feest! Weet wat je viert ontdek je alles over de feestdagen.

MuseumID: 
912
Afbeelding: 
Straat: 
Lange Nieuwstraat
Nummer: 
38
Postcode: 
3512 PH
Land: 
Nederland
Gemeente: 
Utrecht
Telefoon: 
+31 (0)30 231 38 35
Fax: 
+31 (0)30 231 78 96
Open: 
van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 11 tot 17 uur. Tweede paasdag, tweede pinksterdag, eerste en tweede kerstdag, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag is het museum geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Gesloten: 
overige maandagen en Koningsdag
Prijs: 
€12,50
Korting: 
€11,00: U-pas/65+/groepstarief p.p (vanaf 20 personen); €7,00: CJP/CKV/ 6 t/m 17 jaar; €3,50: Groepstarief p.p. basis- en voorgezet onderwijs; Gratis: Vrienden van het Catharijneconvent, ICOM, Vereniging Rembrandt, IKT, Kinderen t/m 5 jaar, Museumkaart
Museum Tag: 
Stub