Het Fonds voor Roerend Cultureel Erfgoed werd in 1987 in het leven geroepen door de Koning Boudewijnstichting om belangrijke elementen van ons nationale erfgoed te verwerven, conserveren en ontsluiten. Achttien jaar later beschikt het Fonds over een indrukwekkende verzameling van ontroerend mooie objecten en een virtuele vitrinekast om ze in uit te stallen.

Onroerend erfgoed

Kopen om te tonen

Hoewel de werking van het Fonds voor Roerend Cultureel Erfgoed in bepaalde opzichten doet denken aan het Topstukkendecreet - een initiatief van Vlaams Minister van Cultuur Anciaux waarmee hij het belangrijkste roerend cultureel erfgoed met bijzondere betekenis voor de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen wil bewaren en beschermen - ambieert de Koning Boudewijnstichting meer dan de verwerving en eventuele restauratie van eigen kunst door de eeuwen heen.

Voor het Fonds is het eigenlijke verzamelen immers ondergeschikt aan het breed toegankelijk maken van dit erfgoed. Daarom verdwijnen hun stukken niet in depots of kluizen, maar worden ze telkens in permanent bruikleen gegeven aan musea, bibliotheken en andere bewaarinstellingen. Zo wordt hun meest recente aanwinst - de Art Nouveau kamerschermen van Paul Hankar - momenteel tentoongesteld in een expositie van het Belvue museum over Hankar als interieurarchitect. Na afloop krijgen de schermen een permanente stek in het Gentse Design Museum.

onroerend erfgoed

Nationale Topstukken

Dat het Fonds voor Roerend Cultureel Erfgoed al bijna twee decennia lang Belgische kunstwerken van topniveau binnen de landsgrenzen houdt, wordt in 2007 gevierd met een retrospectieve waarin de resultaten van haar aankoopbeleid zullen worden getoond. Wie de deuren van deze schatkamer nu al wil opengooien kan hiervoor terecht op hun nieuwe webstek die gemakshalve de bondige naam Roerend Erfgoed kreeg. Hiermee kiest men bij de Stichting na tentoonstellingen, catalogi, CDroms en video's voor een hedendaagse vorm van ontsluiting. Omdat deze webstek viertalig is kunnen buitenlandse bezoekers eveneens in het Frans, Duits of Engels kennismaken met onze nationale topstukken.

Op Roerend Erfgoed worden alle aanwinsten gepresenteerd in zeven thematische rubrieken: Archeologie, Renaissance, Barok en achttiende eeuw, negentiende en twintigste eeuw, Archieven, Manuscripten en Muziek. Dit brede spectrum kan althans gedeeltelijk verklaard worden doordat het Fonds vaak aankopen doet op aanvraag van musea, archieffondsen, bi­bliotheken, universiteiten of wetenschappelijke instellingen. Concreet betekent dit dat hun roerend erfgoed varieert van een Gallische muntschat uit Thuin, over een Mechelse gildebreuk en handgeschreven documenten betreffende de industriële revolutie in Luik tot een collectie moderne kunst.

Prova-Car

Hiertoe beschikt het Fonds over een aankoopbudget van 500.000 euro. Een aanzienlijk kapitaal maar gezien de situatie van de huidige kunstmarkt - de Prova-car van Panamarenko werd onlangs nog door Christies geveild voor 200.000 Britse pond - geen vetpot. Daarom worden deze beperkte middelen slechts aangewend voor werken met een grote symboolwaarde die het grote publiek vanuit historisch of esthetisch oogpunt aanspreken of voor initiatieven die andere instanties niet of moeilijk kunnen verwezenlijken. Daarnaast slaagt het Fonds erin om ook via giften, schenkingen en legaten meesterwerkjes voor toekomstige generaties veilig te stellen. Het zilveren sierstel van Rubens - vandaag te bewonderen in het Rubenshuis - is slechts één voorbeeld van filantropie.

Dit pronkstuk wordt met verschillende foto's langs alle kanten voorgesteld op Roerend Erfgoed, maar voor de echte liefhebber zal dit misschien niet volstaan. Vooral het verfijnde zilverreliëf of de delicate verluchtingen van het Getijdenboek van Reynegom, ook al een gift, zouden gebaat zijn met grotere beelden of uitvergrootte details, maar een dergelijke functionaliteit is op de webstek niet aanwezig.

onroerend erfgoed

Wallpaper

Naast de beelden hoort er bij elk getoond object achtergrondinformatie, die soms beknopt, soms zeer uitgebreid kan zijn. Af en toe bevatten de teksten ook trefwoorden die toegang geven tot bijkomende toelichtingen of een beknopt bibliografisch overzicht. Hoewel niet altijd even consequent toegepast en sterk variërend naar inhoud, loont het meestal de moeite deze links aan te klikken.

Leuke extra's voor de cultuurminnende mens zijn de digitale prentbriefkaarten en de 'wallpapers'. Dit zijn beelden die kunnen gedownload worden om vervolgens als achtergrondbeeld op uw computer geplaatst te worden. Het aanbod wisselt zodat u elk seizoen wel een passend beeld kan vinden. Wie nog meer informatie wil of zweert bij een boek vindt op Roerend Erfgoed ook een lijst met al hun - overigens democratisch geprijsde - publicaties, alsook de links naar het bestelformulier.

Expo Catteau

Een echte aanrader zijn de inventarissen die het Fonds via haar webstek toegankelijk maakt. Voorlopig zijn het er slechts twee, maar het Fonds heeft de ambitie om in de toekomst nog meer collectie-overzichten via dit kanaal te verspreiden. Afgaande op het reeds toegankelijke en veel geconsulteerde collectie-overzicht van de vazen van Charles Catteau is dit goed nieuws.

 Want rond het oeuvre van deze ceramist bouwde het Fonds een knappe virtuele tentoonstelling die de afgelopen jaren enkel via de webstek van de Koning Boudewijnstichting te consulteren was. Nu krijgt u ook toegang via de Inventaris-rubriek van Roerend Erfgoed. De drie zoektoegangen - decor-, vorm- en inventarisnummer - zijn niet geschikt voor Catteau-leken, maar met behulp van pijltjes kan er ook vrijblijvend doorheen de verzameling gebrowsd worden. Misschien herkent u wel een erfstuk van oma?

Download hier de pdf

OKV2005.3 Onroerend erfgoed.pdf