Tot voor enkele jaren associeerden we de term erfgoed enkel met onroerende overblijfselen zo­als monumenten, landschappen en archeologische sites. Mede onder invloed van het erfgoeddecreet dat roerend en immaterieel erfgoed centraal stelt, is die invulling vandaag veel breder geworden. Uw gids in dit weidse erfgoedlandschap is de gloed­nieuwe erfgoedportaalsite. 

De erfgoedsite is een initiatief van de administratie Beeldende Kunst en Musea en werd gerealiseerd in samenwerking met Culturele Biografie Vlaanderen vzw, Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw en het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed. Dit unieke samenwerkingsproject presenteert niet al­leen diverse soorten erfgoed aan het publiek, maar informeert ook over de professionele instellingen en organisaties of de vrijwilligersverenigingen die in de verschillende domeinen actief zijn. 

webstek: erfgoedsite

Mensen en dingen, verhalen en plaatsen

De webstek is dan ook gestructureerd rondom vier thema's die het erfgoed­veld bepalen: de mensen, de dingen, de verhalen en de plaatsen. Toch werd de site geen klassieke startpagina die louter thematische links oplijst, in­tegendeel. De internaut wordt vaak vanuit concrete vraagstellingen - bij- voorbeeld hoe houdt men onze ge- bouwen in goede conditie? - geleid en begeleid in zijn zoektocht naar informatie. Wie echter deze stappen wil overslaan kan ook meteen gericht zoeken via de weblinks. 

In de marge van de erfgoedsite vinden we nog een vijfde rubriek: digitale collecties. Recent vinden immers meer en meer erfgoedverzamelingen hun weg naar het internet. De erfgoedsite biedt u een staalkaart van wat er in Vlaanderen allemaal leeft aan digitaliseringsprojecten: beeldbanken, archief­banken, verhalenbanken die orale bronnen ont­sluiten, muziek- en liederencollecties, museumcol­lecties, collecties onroerend erfgoed ... Genoeg materiaal dus om het collectief geheugen op te frissen. 

Guide du routard

De 'In de kijker'-fiches op elke webpagina signaleren dan weer interessante web­sites, publicaties of instellingen, en zetten nieuwe ontwikkelingen in de kij­ker. Ook handig is het weliswaar enigszins beperk­te woordenboek met termen als archiefconsulent, UNESCO en kwartierstaat dat men op letter of vrij kan doorzoeken. 

Hierdoor wordt deze site niet alleen een handig werkinstrument voor experts, maar ook een weg­wijzer voor eenieder die zich een weg wil banen doorheen het uitgebreide erfgoedlandschap. Een digitale Guide du Routard voor erfgoedliefhebbers dus! 

Download hier de pdf

Webstek: Erfgoedsite.pdf