En toch hing het bestaan van de musea aan een zijden draadje?
Jaarlijks ontvangen we van het Gentse Stadsbestuur 1.7 miljoen frank. Met dit geld trachten we de werkingskosten van de twee musea tegemoet te komen. Gezien we veel scholen over de vloer krijgen, wegen onze inkomsten niet op tegenover de input van het Gentse Stadsbestuur. En omdat men moest saneren in de middelen werd onze rekening gemaakt. Hiermee kwam men tot de conclusie dat het Schoolmuseum, tezamen met zijn personeelskosten, te zwaar weegt op het Gentse budget.
En toch zijn jullie er nog!
Ja, de regionale erkenning door de Vlaamse gemeenschap verzekerde het voortbestaan van de musea. Hiermee krijgen onze middelen een stevige opkikker, want naast de gebruikelijke 1.7 miljoen frank kunnen we nu ook rekenen op 2 miljoen van de Vlaamse Gemeenschap en 3 miljoen van de provincie Oost-Vlaanderen.
Maar daarvoor moeten jullie aan een aantal voorwaarden voldoen?
Het Stadsbestuur en de Vlaamse Gemeenschap formuleerden een aantal belangrijke eisen waaraan onze twee musea zullen moeten voldoen. Concreet betekent het dat we moeten werken aan de naamgeving van het museum en de infrastructuur moeten moderniseren. Dat alles moeten leiden tot vooral een breder en gevarieerder publiek.
Te beginnen met de naamgeving
Wij zijn momenteel op zoek naar een geschikte naam voor onze musea zonder ons aanbod uit het oog te verliezen. We weten ondertussen al wel dat de naam 'Schoolmuseum' verwarring brengt bij de gewone bezoekers, die zich soms afvragen of ze wel binnen mogen komen. Het liefst willen we een naam vinden die de twee-eenheid tussen de beide musea benadrukt. Maar, er is tot nu toe nog niets bruikbaars uit de bus gekomen omdat we nog maar juist de erkenning op zak hebben.
En het moderniseren?
De Vlaamse Gemeenschap vraagt van publiekswerking een modernere en constructivistische aanpak. Hiermee wordt de ganse publiekswerking, de collectie en het gebouw behelsd. Het grote probleem zit vooral bij de infrastructuur van het Schoolmuseum. Het museum beschikt bijvoorbeeld over zeer weinig voorzieningen voor rolstoelgebruikers zoals aangepast sanitair of liften.
Maar het grootste werk is gereserveerd voor de publiekswerking?
Ons museum beschikt over een goed uitgebouwde educatieve dienst naar de scholen toe, maar sinds enkele jaren trachten we ook het andere publiek te bereiken via speciale projecten. Zo heeft onze dienst publiekswerking vorig jaar een heel bijzonder spel genaamd Sherlock ontwikkeld. Met Sherlock kan iedere bezoeker, jong of oud, doorheen het museum speurneuzen met een leuke vragenlijst en enkele attributen. Aangezien de leeftijd van de bezoekers kan variëren, hebben we voor iedere leeftijdsgroep (van kleuter tot volwassene) een eigen koffertje voorzien met enkele aanwijzingen om het spel tot een goed einde te brengen.
Voor de allerkleinsten hadden we vorig jaar een avonturenspel met Reminentje Rimpompuis. Dat is een kabouter die de kinderen mee op avontuur neemt doorheen de tuin.
Zijn er nog andere ideeën om het museum dat tikkeltje extra te geven?
Voor de inrichting van het museum koester ik grote plannen. Indien mogelijk zou ik graag heel het gelijkvloers van het Schoolmuseum vrijmaken zodat we daar een degelijk onthaal voor de bezoekers kunnen creëren: een café, een bibliotheek en dergelijke. Kortom allerlei faciliteiten die de drempel voor de bezoeker kunnen verlagen. Zo moet de bib vrij toegankelijk zijn voor elke bezoeker en zijn publicaties zoals boeken, tijdschriften, documenten op regelmatige basis uitlenen. Buiten de vaste collectie zou ik graag wisselende tentoonstellingen uitbouwen die bijvoorbeeld de actualiteit op het gebied van milieu nader toelichten. Zo zou het perfect mogelijk moeten zijn dat de bezoeker informatie krijgt over vulkaanuitbarstingen wanneer de Etna terug actief wordt.
Daarnaast denk ik aan een meer intensieve communicatie zoals een website, folders in alle landstalen en andere om het bredere publiek te bereiken.
Maar vooral voor de opstelling van de collectie heb ik leuke ideeën. Ik denk hierbij aan speciale rode draden, met verschillende thema's doorheen de tentoonstelling.
Klinkt heel aanlokkelijk, vanaf wanneer kunnen we deze nieuwigheden verwachten?
Zodra het geld beschikbaar is, beginnen we met het uitwerken van concrete plannen. Maar ik kan je spijtig genoeg nog niet vertellen wanneer welk plan uitgevoerd wordt en hoe het eruit zal zien. Misschien moet je nog maar eens langskomen?