Keizer Karel en de verbeelding van de 19de eeuw

Pierre Revoil, Keizer Karel in de Abdij van Yuste, 1936.

Pierre Revoil, Keizer Karel in de Abdij van Yuste, 1936. Olieverf op doek, 81 x 66 cm

Naast de vele herdenkingen die op touw zijn gezet in verband met het vijfhonderdste geboortejaar van Keizer Karel, brengt het Museum voor Schone Kunsten van Gent een originele kijk op deze historische figuur, gezien door de ogen van de kunstenaars van de vorige eeuw. 

Keizer Karel was immers bijzonder populair in de 19de eeuw. Via zijn daden en belevenissen werden belangrijke thema's in beeld gebracht die de 19de-eeuwse burgerij bezighielden. De officiële kunst voerde Keizer Karel ten tonele om tot nationale gevoelens te inspireren en de burgerzin aan te wakkeren. Bepaalde thema's uit het leven van Keizer Karel of uit zijn tijd dienden dan weer om het verleden en het heden kritisch te vergelijken. 

In hun werken gaven de kunstenaars meestal een zeer persoonlijke interpretatie van de levensloop van Karel V. De klassieke episodes waren: de jeugd van de keizer, zijn opvoeding, zijn triomfantelijke intrede, de eedaflegging, het mecenaat, de troonsafstand, de terugtrekking in het klooster en zijn dood. 

Daarnaast doken ook minder mooie kanten op die het beeld van de nationale glorie in vraag stelden: de waanzin van zijn moeder Johanna van Castillië, de rivaliteit tussen François I en Karel V, de godsdienst al aanzet tot oorlogsgeweld en inquisitie.

Tierra-Tierra

Het Gentse schoolmuseum organiseert een dubbeltentoonstelling rond de grote ontdekkingsreizen en de ingebruikname van enkele tot dan toe ongekende producten die vanuit de nieuwe wereld worden aangevoerd.

Gezicht op de tentoonstelling 'Tierra Tierra'

Gezicht op de tentoonstelling Tierra Tierra

Luik 1: Tierra' in het Schoolmuseum

Bij deze boeiende tentoonstelling, zowel voor kinderen als voor volwassenen, worden de bezoekers gerecruteerd en gaan ze samen met de kapitein aan boord van een schip uit de 16de eeuw. 
Alle aspecten van een ontdekkingsreis uit die tijd en de verschillende functies aan boord komen aan bod. 

Navigatie en oriëntatie worden proefondervindelijk gedemonstreerd en op het middendek leren de leerlingen over scheepsmodellen en soorten schepen, zeilen en passaatwinden die hen naar verre continenten voeren.

Luik 2: 'Tierra' in de Hortus

De bezoekers komen aan in een onbekende wereld met een mysterieuze cultuur. Door doe-activiteiten vinden ze nieuwe gewassen en producten die vandaag de dag erg veel betekenen voor onze westerse maatschappij. 

De tentoonstelling start aan een grote kist vol verschillende producten die allemaal afkomstig zijn uit de nieuwe wereld (cacao, rubber, tabak, mais en de aardappel). De bezoeker ontdekt de geschiedenis en het gebruik van die gewassen in onze cultuur.

Gestoorde Vorsten

De bewuste huwelijkspolitiek van de Habsburgers leverde hen niet alleen een groot rijk op, maar zadelde hen na verloop van tijd ook op met degeneratieverschijnselen.

Het Museum Dr. Guislain onderzoekt in al zijn projecten de wazige scheidingslijn tussen gek en normaal, zorg en dwang, afkeer en mededogen. De stap van de psychiatrische patiënt die zich koning waant naar de koning met waanideeën is dan ook snel gezet. Gestoorde Vorsten is een 'prettig gestoorde' tentoonstelling met creatief werk van psychiatrische patiënten, historische fotocollecties, objecten uit de volkscultuur, echte vorstelijke symbolen en portretten, film- en geluidsmontages. 

Download hier de pdf

Keizer Karel in Gent.b.pdf