U bent hier

Take control – Lose control (Out of the Box)

Wat drijft de mens in zijn grenzeloze drang en zoektocht naar kennis? Het Universiteitsmuseum gaat over bovenvermelde thema in dialoog met de tijdelijke tentoonstelling ‘Hello Robot’ in het Design museum Gent.

Wat drijft de mens in zijn grenzeloze drang en zoektocht naar kennis? Misschien koesteren we de hoop dat verdere ontwikkeling van kennis ons controle en vat zal geven op de werkelijkheid, op ons menszijn, onze toekomst… misschien zelfs op geluk. Een hoop die leidt tot zelfbegoocheling aangezien wetenschapsbeoefening geen rechtlijnige vooruitgang bewerkstelligt of zelfs als doel heeft. Het Universiteitsmuseum gaat over bovenvermelde thema’s in dialoog met de tijdelijke tentoonstelling ‘Hello Robot’ in het Design museum Gent. ‘Take Control – Lose Control’ legt de focus op een lokaal Gents verhaal over onderzoek naar robotica, digitalisering en design. Er wordt ingezoomd op een aantal ethische vraagstukken omtrent de maakbaarheid van de mens alsook op de kenniscreatie die leidt tot automatisering.

Co-curator: verhalenverteller, deeltjesversneller en vragensteller Fredo De Smet

 

De Universiteit Gent viert in 2017 haar 200ste verjaardag. Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) zendt voor deze gelegenheid haar academische erfgoedcollecties uit naar vier culturele gastlocaties in de stad. Onder de noemer Out of the Box brengt het GUM een verhaal over wetenschap in een verrassende context. In Museum Dr. Guislain, Sint-Pietersabdij, Design museum Gent en de Sint-Baafskathedraal treden wetenschappelijke objecten in dialoog met hun nieuwe omgeving en gastcollecties. Uitdagende installaties zetten aan tot reflectie over deelaspecten van wetenschap, wetenschapsbeoefening en hun relatie tot cultuur en maatschappij. De bezoeker krijgt de kans om samen met de organisatoren de voorwerpen in deze nieuwe context en vanuit inspirerende, vaak onverwachte, invalshoeken te herbedenken.

‘Out of the Box’ wil dus niet enkel de academische collecties van de universiteit de stad in sturen; het wil vooral de bezoeker aanzetten om zelf ‘out of the box’ te gaan denken.

Out of the Box is een prelude op de opening van het Gents Universiteitsmuseum (GUM) in 2019. “Het GUM wordt een museum van de 21e eeuw, een ontmoetingsplek die uitnodigt om actief deel te nemen aan het hedendaags wetenschappelijk én maatschappelijk debat.”

Meer info over de andere tentoonstellingen in het kader van Out of the box, zie http://www.ugent.be/200/outofthebox

06/10/2017 tot 27/03/2018
Jan Breydelstraat
5
9000 Gent
Geen archief items gevonden