U bent hier

Portretten getuigen – foto’s van André Goldberg

Van 1 oktober 2017 tot 30 januari 2018 loopt de gasttentoonstelling 'Portretten Getuigen' van het Joods museum van België. Er zijn portretfoto's te zien van fotograaf André Goldberg.

Het idee om de getuigen van de Shoah te fotograferen, ontstond in 1994, aan de vooravond van de 50ste verjaardag van de bevrijding van de nazikampen. Met het project, dat indertijd werd opgevat als een boek, wilde de fotograaf inspelen op een gevoel van dringendheid omdat de laatste directe getuigen van deze gebeurtenissen weldra verdwenen zouden zijn.

Dit werk blijft het enige van zijn soort dat tot nu toe in België is uitgevoerd. Het ging vergezeld van getuigenissen verzameld door Dominique Rozenberg, socioloog en partner van de fotograaf.


75STE VERJAARDAG VAN DE DEPORTATIE VAN DE BELGISCHE JODEN

Nu, in het kader van de 75ste verjaardag van de deportatie van de Belgische Joden, worden de gezichten getoond en het verhaal te verteld van deze overlevenden, die intussen bijna allemaal overleden zijn.
De ervaringen van de mensen die de dodenkampen hebben overleefd, moeten worden overgebracht, tegen alle pogingen tot ontkenning en vervalsing in en opdat we het nooit zouden vergeten. Het gaat er niet om een historische waarheid te reconstrueren zoals specialisten dat zouden doen, maar met nederigheid en eenvoud te proberen luisteren naar wat deze mensen te zeggen hadden en de gelaatstrekken van deze spelers van ons collectieve geheugen hun waardigheid terug te geven.

Kazerne Dossin is een uitgelezen plek om deze foto's te tonen. Talloze getuigen werden gedeporteerd via het doorgangskamp in Mechelen, een symbolische plek voor de deportatie van de Belgische Joden.

Bij elk portret hoort een audiodrager waarop bezoekers een stukje uit het interview van 1994 kunnen beluisteren. Dit gedeelte is mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Auschwitz die de audiodragers heeft gedigitaliseerd.

 

André Goldberg: “Auschwitz, Buchenwald, Dachau, Treblinka,…. Deze namen – en helaas nog vele andere – hebben sinds mijn kindertijd in mijn geheugen de bijklank van de dood. Wat blijft er vijftig jaar na de bevrijding van de uitroeiingskampen van de nazi’s nog over in het geheugen van de wereld?.... dankzij de fotografie kan ik mijn emoties tonen, de diepe wonden verzachten en de angsten van mijn geheugen vastleggen.” in nota van de fotograaf. Uittreksel uit het boek Le passage du témoin, pagina 27.

André Goldberg (Brussel, 1963) is al 25 jaar artistiek actief met fotografie, videokunst en cinema. Hij geeft ook les in deze vakken in meerdere scholen en academies in België. 

01/10/2017 tot 30/01/2018
Goswin De Stassartstraat
153
2800 Mechelen
Geen archief items gevonden