U bent hier

At home - Collectief bouwen en wonen

Verdichting in steden vormt een opportuniteit voor de woningbouw in Vlaanderen. Kleiner gaan wonen kan perfect samengaan met – zoals de Vlaamse Bouwmeester voorstelt – delen van ruimte om de woonkwaliteit te verhogen.

De rondreizende tentoonstelling Daheim / Bauen und Wohnen in Gemeinschaft van het DAM (Deutsches Architekturmuseum Frankfurt) is in het STAM te bezoeken in de abdijkerk.

Verdichting in steden vormt een opportuniteit voor de woningbouw in Vlaanderen. Kleiner gaan wonen kan perfect samengaan met – zoals de Vlaamse Bouwmeester voorstelt – delen van ruimte om de woonkwaliteit te verhogen. Een gezamenlijke tuin, fietsenstalling of werkruimte voor meerdere gezinnen bijvoorbeeld...

Er vallen vele vormen collectief bouwen en wonen te bedenken. Daarom is het waardevol om voorbeelden naast elkaar te zetten. In deze tentoonstelling tonen twintig buitenlandse referentieprojecten hoe collectiviteit kan leiden tot vernieuwende oplossingen voor dichter wonen.

Diverse vormen collectiviteit komen aan bod: van het samen bouwen, over het delen van voorzieningen, tot deels samen leven (koken, werken, spelen ...). Alle twintig staan de projecten garant voor kwaliteitsarchitectuur en geven ze met een vernieuwend ruimtelijk concept antwoord op de woonwensen van hun bewoners en de eigenheid van hun locatie.

Wat de projecten nog meer kenmerkt: ze zijn niet gerealiseerd door projectontwikkelaars, maar door bouwgroepen, corporaties en coöperatieven. De basiselementen zijn: gemeenschappelijke eigendom van gebouw/terrein, ontwerp in nauw overleg met de andere bewoners, en een keuze om bewuster samen te leven.

De twintig projecten staan tentoongesteld in plannen, maquettes en foto's, begeleid door een archief van nog andere vergelijkbare projecten van over de hele wereld. Er is ook achtergrondinformatie te vinden over de financiering, de rechtsvormen en de vereiste planningsfases.

Misschien herken je jezelf en je bouw- en woonambities in de cases, of net niet? Deze expo biedt volop voorbeelden en inspiratie.

I.s.m. Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, Dienst Wonen en Team Gentse Bouwmeester

 

10/05/2018 tot 16/09/2018