U bent hier

Gastvrij Brussel? - Brussel, toevluchthaven?

‘Brussel, toevluchthaven?’ vertelt hoe de Belgische hoofdstad geleidelijk aan uitgroeide tot 'wereld-stad' met 180 nationaliteiten. Met werk van o.m. Kika Nicolela, Thomas Israël, DK Ange, Nadia Berriche, Thomas Marchal, Christopher de Béthune...

Vandaag wonen in Brussel meer dan 180 nationaliteiten naast elkaar. Dat cijfer spreekt op zich al tot de verbeelding, maar al die emigranten hebben ook nog eens hun eigen geschiedenis, hun eigen parcours en hun eigen verwachtingen.

Sinds 1830 hebben we verschillende opeenvolgende emigratiegolven gekend. Waarom hebben deze vrouwen en mannen hun land verlaten? Is Brussel voor hen een veilige haven geweest?

Deze tentoonstelling vertelt hoe de Belgische hoofdstad geleidelijk aan is veranderd tot een ‘wereldstad’. Over een periode van bijna twee eeuwen beschrijft zij het parcours van de buitenlanders die zich voor enkele maanden of voor altijd in Brussel hebben gevestigd doorheen meegebrachte voorwerpen, persoonlijke getuigenissen en familiefoto's die een periode van bijna twee eeuwen overspant.

Naast dit historische luik stelt ‘Brussel, toevluchthaven?’ het werk voor van kunstenaars die in Brussel wonen (fotografen, street artists, beeldhouwers, videomakers) en die in hun werk het thema van migratie en culturele diversiteit in het Brussel van vandaag aan bod laten komen. Met werk van Kika Nicolela, Thomas Israël, DK Ange, Nadia Berriche, Thomas Marchal, Christopher de Béthune, le collectif Farm Prof, In Your Box Project, Ilyas Essadek en Herman Bertiau.

13/10/2017 tot 18/03/2018
Miniemenstraat
21
1000 Brussel
Geen archief items gevonden