U bent hier

Emile Bulcke kunstschilder 1875-1963

De kunstschilder en beeldhouwer Emile Bulcke maakte bij legaat zijn grote verzameling over aan de Heemkring De Platse. Op basis van dit legaat werd de tentoonstelling samengesteld.

De kunstschilder en beeldhouwer Emile Bulcke werd op 20 maart 1875 in Oostende geboren. Als jongen woonde Bulcke in de Ooststraat en was hij leerling aan het Atheneum in zijn geboortestad. Op negenjarige leeftijd schreven zijn ouders hem in als leerling van de Oostendse ‘Ecole Industrielle’. In de school besteedden ze vooral aandacht aan industrieel tekenen, maar de beginselen van de tekenkunst werden er ook onderwezen. Hier kwamen de artistieke talenten van Bulcke aan het licht.


Emile Bulcke was een eigengereide kunstenaar die tot aan zijn dood in 1963 zijn eigen weg ging. Hij wierp zich op als portrettist, hoewel hij ook talrijke marines, landschappen en stillevens schilderde. Voor Bulcke moest kunst steeds een element van schoonheid in de klassieke betekenis van het woord bevatten. Daarbij week hij nooit af van het academisch realisme dat hem tijdens zijn opleiding was bijgebracht; met zin voor een nauwgezette, haast fotografische weergave van de realiteit. Op die manier gingen de moderne kunststromingen van het begin van de twintigste eeuw aan Bulcke voorbij.


Bij legaat maakte Emile Bulcke na zijn dood in 1963 grote verzamelingen antiek, schilderijen van eigen hand en ontelbare persoonlijke souvenirs over aan de Oostendse Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate. Op basis van dit legaat stelde De Plate de tentoonstelling ‘Emile Bulcke kunstschilder 1875-1963’ samen.

01/04/2017 tot 15/10/2017
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden