U bent hier

The Beauty of the Beast - Dierenkunst van oude en nieuwe meesters

Meer dan 30.000 jaar geleden werden dieren al door mensen vastgelegd in muurschilderingen. Alle grote namen zijn van de partij: van Roelant Savery en Frans Snijders over Jacobs Jordaens en David Teniers, Paul de Vos... Wim Delvoye en Koen Vanmechelen...

Op 15 oktober sluit de tentoonstelling ‘The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters’. Uitzonderlijk zal het kasteel komende vrijdag, zaterdag én zondag (13, 14 en 15 oktober) open zijn voor individuele bezoekers, telkens van 13 tot 18 uur.

De kunstgeschiedenis begint met dieren: meer dan 30.000 jaar geleden werden ze al door mensen vastgelegd in muurschilderingen. In de eeuwen daarna hebben afbeeldingen van dieren vooral een symbolische functie. Vanaf de middeleeuwen figureren dieren op allerlei schilderijen, maar vanaf de 17de eeuw worden ze heuse hoofdrolspelers.

Voor deze tentoonstelling selecteert het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen werk van kunstenaars uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Op hun schilderijen vinden we de dieren die eeuwenlang thuis waren in en rond een kasteel: gezelschapsdieren, zoals katten en honden, maar ook neerhofdieren, zoals kippen, konijnen, koeien, paarden, schapen, geiten, varkens en ezels. Alle grote namen uit de dierenkunst zijn van de partij: van Roelant Savery en Frans Snijders over Jacobs Jordaens en David Teniers tot Paul de Vos, Charles Verlat en Henriëtte Ronner-Knip.

The Beauty of the Beast combineert en confronteert deze oude meesters met hedendaagse kunstenaars als Wim Delvoye en Koen Vanmechelen.

 

PRAKTISCH:

Open voor individuele bezoekers op zon- en feestdagen en op 13, 14 en 15 oktober.

Groepsbezoeken na afspraak op alle andere momenten.

25/05/2017 tot 15/10/2017
Wolfgang d’Urselstraat
9
2880 Hingene