U bent hier

Kasteel van Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek moet groene erfgoedsite worden.

In en rond het kasteel van Gaasbeek is gestart met de uitvoering van een ambitieus masterplan. Dat plan moet van Gaasbeek een Europese toplocatie maken. Met het architectenbureau Pierre Hebbelinck is er voor een ontwerper gekozen voor het nieuwe onthaalgebouw. Het nieuwe onthaalgebouw aan de straatkant van het kasteeldomein zal naast de onthaalfunctie, de museumshop, kantoorruimte, de museumbibiliotheek en het kasteelarchief bevatten.  De renovatiewerken en het nieuwe gebouw zijn twee nieuwe stappen uit het masterplan. Dat moet tegen 2021 van het kasteeldomein een “groene erfgoedsite van internationale allure” maken.

 

Net buiten Brussel maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars.

 

Droomburcht.

Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Een bezoek aan het kasteel prikkelt al je zintuigen.

Verrassende tentoonstellingen waarin historisch erfgoed op een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, dompelen je onder in steeds wisselende decors. In het kasteel vind je verder een bibliotheek en een archief (beide toegankelijk op afspraak), een museumshop en een regionaal bezoekerscentrum.

 

Kasteelpark.

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

 

Het kasteel wordt vaak als decor gebruikt voor films, televisiereeksen en reclamespots, van het in de jaren zestig erg populaire Johan en de Alverman tot recente afleveringen van Zonde van de Zendtijd ..
Om de intensiteit van een kasteelbezoek voor het publiek nog te versterken, worden naast de klassieke visuele impulsen (het bekijken van gebouw en collectie) ook olfactorische elementen gebruikt: historische parfums hullen de zalen in een geur van mysterie en sensualiteit.

 

Tripadvisor certificaat van uitmuntendheid 2015

Het Kasteel van Gaasbeek kreeg onlangs het ‘TripAdvisor certificaat van uitmuntendheid’. Sinds vijf jaar biedt deze internationale beoordelingswebsite hiermee erkenning voor uitmuntende gastvrijheid. Het certificaat wordt alleen uitgereikt aan horeca en bezienswaardigheden die constant uitstekende reizigersbeoordelingen op TripAdvisor ontvangen.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Het kasteel is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Buggy’s worden niet in het museum toegelaten. Honden aan de leiband zijn toegelaten in het park, niet in het kasteel. In het voor- en najaar kan het nog koud zijn in het kasteel, voorzie warme kledij.

 

Home - Kasteel van Gaasbeek - meest romantisch kasteel van Vlaanderen

 

Open: 
Open van 7 april 2019 tot en met 3 november 2019. Di – zo: 10.00 – 18.00 u. Laatste ingang: 17.00 u.
Gesloten: 
Maandag,
Prijs: 
€15,00
Kasteel en expo 'Feast of Fools.' Gedurende deze expo geeft het ticket je toegang tot het kasteel, de binnentuin én de museumtuin. Buggy’s worden niet in het museum toegelaten. Honden aan de leiband zijn toegelaten in het park, niet in het kasteel.
Korting: 
€14,00 - € 2,00
€14,00: studenten/European Youth Card tot 26 jaar, 60+, personen met een beperking, bezoekers Plantentuin Meise, Davidsfonds (max. 2 personen), Fedplus (max. 2 personen), Open Monumenten, Lerarenkaart, Knack Club (max. 2 personen), OKV Museumkaart, Personeelsleden van de Vlaamse Gemeenschap (op vertoon personeelsbadge) - € 2,00: -18 jaar:
Gratis: 
kinderen onder 7 jaar, ICOM, en begeleiders van personen met een handicap.
Trein: 
Brussel - Zuid
Tram: 
Vanuit Brussel, metro Lijn 5 tot eindhalte Erasmus, overstappen op lijnbus 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek
Bus: 
Vanuit Brussel-Zuid, lijn 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek
Kasteel van Gaasbeek
1750 Gaasbeek
Kasteelstraat
40
Vlaanderen
Vlaams-Brabant
+32 (0)2 531 01 30
+32 (0)2 531 01 43