U bent hier

Museum van de 18de eeuw: Paleis van Karel van Lotharingen

De vijf rijkelijk versierde kamers van het Paleis van Karel van Lotharingen vormen een tijdmachine naar het leven in de 18de eeuw, aan het hof van de Oostenrijkse Nederlanden.

Hoe leefden de aristocraten in de Oostenrijkse Nederlanden in de 18de eeuw, en met name die van het hof in Brussel? Er is één plek waar zo’n vraag op haar plaats is: in het voormalige stadspaleis van Karel van Lotharingen, gouverneur-generaal van de Oostenrijkse Nederlanden van 1744 tot 1780 en een groot liefhebber van kunst en wetenschap. Het museum is in zijn residentie ingericht. Het vertelt over het comfort van de edellieden (een draagstoel, een gedekte tafel), hun pronkzucht (goud- en zilversmeedwerk), hun ontspanning (muziekinstrumenten) en de Verlichte drang naar weten van Karel (wetenschappelijke en technische toestellen, een collectie mineralen).

In de betegeling op de eerste verdieping van het paleis is een rozet uitgewerkt. Daar zijn zomaar even 28 soorten Belgisch marmer in verwerkt.

Het Paleis is eigendom van de Koninklijke Bibliotheek van België, maar het heeft zijn eigen ingang.

Het paleis is momenteel gesloten voor renovatiewerken. In 2019 heropent het voor de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White.

Open: 
Elke eerste zaterdag van de maand tussen 10.00 en 17.00 uur. Het paleis is momenteel gesloten voor renovatiewerken. In 2019 heropent het voor de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White.
Gesloten: 
Het paleis is momenteel gesloten voor renovatiewerken. In 2019 heropent het voor de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White.
Prijs: 
gratis
Korting: 
€2,00
Trein: 
Brussel-centraal
Tram: 
Metro: 93,94
Bus: 
94, 95, 72
Paleis van Karel van Lotharingen
1000 Brussel
Museumplein
1
Brussel
Brussels Gewest
+32(0) 2 519 53 11
+32(0) 2 519 55 95

Tentoonstellingen

GEEN TENTOONSTELLINGEN IN HET ARCHIEF