U bent hier

Musée de l'eglise abbatiale de Floreffe

De Abdij van Floreffe werd in 1121 door Norbert van Gennep (stichter van het orde van de "Prémontrés" of Norbertijnen) gesticht op verzoek van de Graven van Namen.
De Abdij genoot voor ongeveer twee eeuwen van de rijke donaties van de Graven van Namen. In die tijd gaf de abdij blijk van een verbazende vitaliteit, door het oprichten van, o.a. zeven hospitalen en hospitia, vier abdijen (waarbij één in Frankrijk, één in Duitsland en zelfs één in Israël), acht kloosters voor vrouwen en de Priorij van Leffe (deze zou uiteindelijk ook een abdij worden).

De artistieke getuigenissen uit die periode zijn prestigieus:

– De Bijbel van Floreffe (tweede helft van de XIIde eeuw), die nu in het London British Museum bewaard wordt.

– De "Polyptiek" (tweede helft van de XIIde eeuw), die in de eerste plaats bedoeld was voor het bewaren van het "echte Kruis" reliek en die nu te zien is in het Louvre museum.

– De charterbundel (1292), die door Gerard van Keulen gekopieerd werd en die nu behouden wordt in het Naamse Archieven Museum.

– De grote "Onze Lieve Heer" sculptuur, die uit de jaren 1300 dateert en die op de heuvel van Robertsart is gebleven.

Open: 
Molen en brouwerij: Tijdens het jaar: weekdagen van 11u tot 18u; weekend van 11u tot 20u. In juli en augustus: weekdagen van 10u tot 19u; weekend van 10u tot 20u.
Abdij van Floreffe
5150 Floreffe
Rue de Séminaire
2
Wallonië
Namen
+32(0) 81 44 53 03
+32(0) 81 44 10 63

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN