U bent hier

Leopoldskazerne (Hoger Instituut voor Schone Kunsten - Het Perspectief)

De Leopoldskazerne is een militair complex gelegen in de Belgische stad Gent. De gebouwen werden opgetrokken tussen 1890 en 1905. Het complex werd ontworpen door de architecten Modeste de Noyette en O. Geerling en werd opgetrokken in eclectische stijl.

Wat nu nog een ondoordringbare militaire vesting lijkt, moet over enkele jaren een open en groene site worden. Met niet alleen een werkplek voor het provinciepersoneel maar ook tachtig appartementen en een tiental kleine woningen, een café-restaurant, een kinderdagverblijf en een hotel.

 

Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK)

Het HISK organiseert in Vlaanderen postacademisch onderwijs op het gebied van beeldende en audiovisuele kunst. Het biedt vierentwintig jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland gedurende twee jaar een eigen atelier aan.

Binnen het programma wordt gestreefd naar een werkbaar evenwicht tussen de eigen praktijk in het atelier, gesprekken met gastdocenten, workshops, reading groups, studiereizen en publieksgerichte presentaties. De internationale en cultureel diverse samenstelling van de groep kandidaat-laureaten zorgt voor kruisbestuivingen en dialogen.

Het brede aanbod van internationale gastdocenten (kunstenaars, curatoren, critici, theoretici,...) biedt een kader waarbinnen de kandidaat-laureaten zich kritisch leren verhouden tot hun eigen werk.

Door het unieke concept van het HISK kunnen de kunstenaars investeren in het onderzoek van hun werk in een ruime artistieke, culturele en maatschappelijke context.

Na twee jaar ontvangt de kunstenaar het certificaat ‘Laureaat van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten’.

Sinds 1997 zijn 196 laureaten aan het HISK afgestudeerd. Het grootste deel daarvan bouwt een succesvolle loopbaan uit in de internationale kunstwereld.

 

Het Perspectief.

Het Perspectief is het provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs in Gent.
Het is een maatschappelijk georiënteerd en pluralistisch centrum dat met een ruim en gestructureerd opleidingsaanbod bijdraagt tot taalbeheersing en tot de persoonlijke en/of professionele ontwikkeling van volwassenen.

Sinds 2/9/2013 geeft Het Perspectief  les in het C-blok van de Leopoldskazerne, op wandelafstand van hun campus aan de Henleykaai. Je kan deze nieuwe locatie bereiken via de Gaspar de Craeyerstraat 2 in Gent. Aangezien dit een gebouw van defensie is, kan je het terrein enkel betreden met een toegangskaart.

Hoger Instituut voor Schone Kunsten
9000 Gent
Charles de Kerchovelaan
187a
Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
+32 9 269 67 60
+32 9 269 67 70

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN