U bent hier

Fort de Flémalle - Musée

Fort Flémalle is één van de twaalf forten rond Luik opgericht voor de verdediging van de stad in de late negentiende eeuw op initiatief van de Belgische generaal Henri Alexis Brialmont in 1888.

Onder Forten rond Luik verstaat men twee ringvormige groepen van forten gebouwd voor en na de Eerste Wereldoorlog rond de Belgische stad Luik. Deze verdedigingsstructuur bestaande uit gegroepeerde forten noemt men PFL (La Position fortifiée de Liège).

Fort Flémalle geeft zich over op 16 augustus 1914, enkele minuten na Hollogne. Met hun overgave valt de PFL definitief.

Tijdens het interbellum werd het fort herbewapend, hij laat de bezoekers zijn nooit volledig geheelde wonden, zijn trauma van de vijandige bombardementen van ’40 ontdekken. De toppen van het fort tonen de bezoeker hun voor altijd veranderd uitzicht.

Dit is in het kort wat de gidsen u zullen laten ontdekken tijdens een bezoek van ongeveer 2 uur. Aangevuld met een reconstructie in 3D van het gehele bewapende fort. Een virtueel bezoek dat u toelaat beter te bevatten wat deze natte muren als geschiedenis met zich meedragen.

Het bezoek aan het fort wordt aangevuld met een bezoek aan het museum waar Belgisch materiaal uit de twee wereldoorlogen tentoon wordt gesteld: wapens.

Open: 
Het fort kan bezocht worden de eerste zaterdag van elke maand om 10, 14 en 16 uur en elke derde zondag van de maand om 10 en 14 uur. Het museum is op die dagen gans de dag open. Voorzie stevige schoenen en warme kledij. Voor groepen vanaf 20 personen is een bezoek mogelijk na afspraak.
Prijs: 
€5,00
Gratis: 
kinderen <12 jaar en oudstrijders
Fort de Flémalle - Musée
4400 Flémalle
Avenue du Fort
Wallonië
Luik
+32(0) 494 592 791
+32(0)

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN