U bent hier

FIBAC

Dromen zijn geen bedrog. Terwijl bij onze musea de belangstelling voor de abstracte kunst van eigen bodem pas recent is gegroeid, slaagt een privé-initiatief er al jaren in een coherent beeld ervan op te hangen, in een stijlvolle omgeving bovendien. Ontdek FIBAC in Berchem.

Filips De Ferm en zijn echtgenote Ingrid hebben een hart voor kunst. Zo’n dertig jaar geleden begon het duo met het verzamelen van (voornamelijk) 20ste-eeuwse abstracte kunst van eigen bodem. Maar in tegenstelling tot veel andere verzamelaars gaat het hen niet enkel om het vergaren van nieuwe werken. Wat ze belangrijker vinden, is dat ze het plezier dat ze aan hun collectie beleven, ook met anderen kunnen delen. 

De verzameling begon bij een coup de foudre voor een werk van Marthe Donas, vlot geschilderd, één en al ritme en coloriet. Dan volgden de andere bekende en minder bekende protagonisten van onze vroegste abstracte kunst: Jozef Peeters, Karel Maes, Pierre-Louis Flouquet, Paul Joostens en anderen. Het werd een boeiende ontdekkingstocht waarin steeds nieuwe artiesten met weinig naambekendheid opdoken, maar met een boeiend oeuvre.

Zo ontstond FIBAC: Filips Ingrid Belgian Art Center, een plek waar hun opmerkelijke kunstverzameling volledig tot zijn recht komt. FIBAC is gelegen in het hartje van de Pulhofwijk in Berchem, een wijk die baadt in de typische sfeer van het interbellum. Het pand deed oorspronkelijk dienst als parochiezaal van de nabijgelegen kerk van Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Ladewijk. Het oude gebouw werd grondig opgeknapt, mét respect voor authentieke elementen, en doet nu dus dienst als Art Center.

Een zaak is duidelijk: een bezoek aan FIBAC is op vele vlakken aantrekkelijk. Het meest in het oog springend is wel dat een dergelijke 'concentratie' aan Belgische abstracte kunst uit de diverse periodes momenteel nergens anders in ons land te bezoeken valt. Filips De Ferm is formeel: "Dit is geen museum, ook geen galerij; de werken zijn niet te koop. Dit is onze collectie die wij graag laten zien."

Het bezoek is beperkt tot groepen die er een privérondleiding krijgen. De eigenaars gaan dan graag in dialoog met de bezoekers en dat wordt gewaardeerd. Filips De Ferm: "Het is fijn te zien hoe mensen die binnenkomen en soms onverschillig of vijandig staan tegenover abstracte kunst de magie van de ruimte ondergaan en hier meestal buitengaan met een meer genuanceerde opinie. Een bezoek is geen eenrichtingsverkeer: wij houden van dialoog en onze geestdrift voor deze kunst werkt soms aanstekelijk. Mensen die ook zin krijgen om eens een kunstwerk te kopen, zien wij niet als concurrenten, maar als geestesgenoten."

Archief: Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

Fibac heeft geen website.

Afbeelding: © Viktor Bentley

Open: 
Bezoek: op afspraak fibac@delen.be Enkel groepen van 15 tot 30 Tel.: Judith Van Aken 03/244.55.66
FIBAC
2600 Berchem
Jozef Wautersstraat
21
Vlaanderen
Antwerpen
+32(0)3 244 55 66

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN