Bijna af?

Het is intussen acht jaar sinds de laatste bezoeker het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) buiten kwam.

Voor heel wat kinderen die dagelijks aan de stellingen en hekkens passeren is het een grote werf waarvan ze de schoonheid binnenin nooit gekend hebben. En het is nog even wachten voor daar verandering in komt. Voor de kunstliefhebbers die geduldig aan het afwachten zijn, biedt het museum een manier om de renovatiewerken op de voet te volgen: hetnieuwemuseum.be. Het is een heldere, strak vormgegeven webstek die slechts twee functies heeft: de voortgang van de werken volgen, en beetje bij beetje ontdekken wat in het museumgebouw te zien zal zijn zodra het afgewerkt is.

Surf naar de site en het eerste wat je ziet is een meter die aantoont hoeveel procent van de verbouwingswerken gefinaliseerd is. De vormgeving moet de spanning erin te houden: je ziet de meter geleidelijk aan stijgen. Voor de fanaat die geduldig wacht op de heropening is dit het equivalent van een goede pageturner.

Het nieuwe museum, hetnieuwemuseum.be,

Het nieuwe museum 

Een stevige metaalconstructie

Het negentiende-eeuwse gebouw was aan een grondige opknapbeurt toe. Meteen maakte het museum van die gelegenheid gebruik om in de vroegere patio’s een nieuw museum op te richten. Een tiental hypermoderne zalen vormen samen het verticale museum, een gloednieuw complex tussen de oude pijlers en muren. Rond dat verticale museum worden ook de historische zalen in hun oude glorie hersteld.

Op hetnieuwemuseum.be kan je op imposant videomateriaal de bouw van de staalconstructie van het verticale museum herbekijken. Daarnaast ontdek je er hoe het museum van de toekomst eruit zal zien.

Het project werd getekend door het Rotterdamse bureau KAAN Architecten, een internationaal gezelschap van architecten, ingenieurs en vormgevers. Zij zorgden voor fotorealistische simulaties van de verschillende ruimtes, van de bibliotheek tot de tentoonstellingszalen. Zo wandel je al even virtueel door het gebouw.

Om de verbouwingen dag op dag mee te kunnen volgen, stelde het KMSKA fotografe Karin Borghouts aan. Zij legt elke stap op de gevoelige plaat vast. Ook haar foto’s vind je op hetnieuwemuseum.be. Je ziet via haar beelden hoe de depots werden gebouwd, wat er onder de sloophamer ging. En wat daarvoor in de plaats komt.

Het nieuwe verhaal

Het tweede luik van de website gaat over de inhoud. De collectie. Hier gaan ze dieper in op wat zich in het nieuwe museum zal bevinden. Net als de visie van het museumteam is dit deel van de site opgebouwd uit drie delen: verwonderen, verrijken en verbinden. Je maakt kennis met het team, van onderzoekers tot publiekwerkers, restauratoren en bibliothecarissen. Op de webstek krijgen ze een gezicht en een kans om hun deel van het verhaal uit de doeken te doen.

Belangrijk is dat je hier kan volgen wat er in de tussentijd met de rijke kunstcollectie gebeurt. Welke stukken zijn in bruikleen? Welke meesterwerken zijn tijdelijk ergens anders te zien? Of ontdek het intrigerende restauratieproces van kunstwerken als Het burgersalon van James Ensor, De Heilige Hiëronymus van Bethlehem van Marinus van Reymerswale of De Erepoort van de Munt door Peter Paul Rubens. Op die pagina’s vertellen de restauratoren hoe ze aan het werk gaan en wat ze zoal ontdekken.

Tijdens de verbouwingen laat het KMSKA twintig Artists in Residence in dialoog gaan met de collectie. Zo werken ze onder meer met Stef Kamil Carlens, Het Zesde Metaal en STUFF. Op hetnieuwemuseum.be achterhaal je hun plannen en kan je hun werk- en creatieproces volgen.

Download hier de pdf

Het nieuwe museum