Eind juni opende het Provinciaal Museum Sterckshof, gelegen in de groene omgeving van het Rivierenhof te Deurne (Antwerpen), feestelijk zijn deuren. 

Na twintig maand van grondige infrastructuur­werken en renovatie kon het publiek voor het eerst kennismaken met het nieuwe museum en zijn inhoud. Het oude Provinciaal Museum voor Kunstambachten Sterckshof herrees als een schitterend Zilvercentrum. 

In 1992 hervormde de Bestendige Deputatie de provinciale musea rond de materies fotografie, diamant, kleding en zilver. Elk provinciaal museum zou voortaan rond één bepaalde materie werken. Het Sterckshof, dat een rijke zilvercollectie in huis had, werd voorbestemd om als zilvercentrum te fungeren. Na de verhuis van de laatste stukken kleding, diamant en fotografische apparaten, werd het Sterckshof grondig aangepakt. Een nieuwe toegangspoort werd gebouwd, liften kregen een plaats en men vergrootte het kasteel met een inkomhal en een cafetaria. 

Ook het inhoudelijke museale concept werd grondig herdacht. Het nieuwe Zilvercentrum schetst op een sobere en functionele manier de evolutie van zilvererts tot zilveren gebruiks- of sierobject. In de thematische zalen komen respectievelijk de ontginning en recyclage van het edelmetaal, de techniek van de edelsmeedkunst, de stijlevolutie, de zilvermerken en het kerkelijk en burgerlijk zilver aan bod. Als apotheose sluit de vermaarde zilvercollectie, die jonkheer Pierre Lunden in 1975 aan het museum legateerde de rondgang af. 

Naast de vaste zilvercollectie waarin het Antwerpse productiecentrum centraal wordt gesteld, lopen in het Zilvercentrum ook tijdelijke tentoonstellingen. Van 4 oktober tot 4 december kan u antiek edelsmeedwerk uit Augsburg bewonderen.

Praktisch

Provinciaal Museum Sterckshof-Zilvercentrum, Antwerpen-Deurne.

Van 4 oktober tot 4 december kan u antiek edelsmeedwerk uit Augsburg bewonderen.

Download hier de pdf

Opening van het Zilvercentrum in Sterckshof.pdf