Boeken,

Dirk De Vos - de Vlaamse primitieven: de meesterwerken

Het Mercatorfonds vroeg aan Dirk De Vos om een twintigtal meesterwerken uit de 15de eeuw te bespreken. Het leverde een boeiend en mooi boek op. Het werd een imaginair museum waarbij elk schilderij uitvoerig beschreven werd en ook toegelicht: hoe het is ontstaan, waar het zich situeert in het oeuvre van de schilder, de verklaring van het onderwerp en de symboliek.

Je kan alle hoofdstukken onafhankelijk van elkaar lezen, wat bepaald handig is. Van alle schilderijen zijn vele details opgenomen.

De keuze van de werken is uiteraard niet echt vernieuwend. Het gaat echt wel om de absolute meesterwerken. Misschien dat de lezer die ook wel verwacht, maar verrassen doet het boek dus niet echt.

Wél mooi en leerrijk is de dvd die bij het boek hoort. 'De visione dei' heet het schijfje en het biedt ons de kans een virtueel bezoek te brengen aan de Vijdkapel en er het Lam Gods te ontdekken in zijn oorspronkelijke omgeving.

ons oordeel:  ***

Boek

Dirk De Vos
De Vlaamse Primitieven: De Meesterwerken
216 blz., 245 ill. in kleur, 38 in zwartwit, linnen band, ISBN 90 61535 182 (nederlands).

boeken

Thierry De Cordier - De wijnjaren (1982-2002)

Wie  is Thierry De Cordier? Hoewel hij door een kleine groep bewonderaars op handen wordt gedragen, kent het grote publiek hem nauwelijks. Daar probeert uitgeverij Ludion nu verandering in te brengen met een lijvig boek, waarin zijn werk toegelicht wordt. Niet uitgelegd, er is een verschil. Het is een poëtisch-filosofische reis doorheen een hoogst eigenzinnig oeuvre geworden.

Een aantal sleutelwerken en performances worden uitgebreid besproken, met veel aandacht voor de illustraties die altijd baden in een bijna melancholische sfeer. Bij het lezen van de teksten kom je stapje voor stapje dichter bij de 'kunstenaar' Thierry de Cordier, maar besef je ook dat je hem nooit zult leren kennen.
'Je n'ai absolument rien à voir avec le vingtième siècle' zegt De Cordier.
Maar via dit boek komt hij wél met grandeur de 21ste eeuw binnen  !

Een aanrader, zeker weten.

  ons oordeel:  ****

Boek

Thiery De Cordier,
De Wijnjaren (1982- 2002),
274 blz., 260 ill. in kleur en zwartwit, linnenband,  ISBN  90 5544 227

Download hier de pdf

OKV2002.4 Boekentips.pdf