De hedendaagse citytripper met een liefde voor kunst en erfgoed kan er bijna niet meer omheen: de smartphone neemt een prominente plaats in bij het cultuurbezoek. Steeds meer ontwikkelaars willen het zoeken naar interessante plaatsen spontaner maken en meer gericht op het gevoel van het moment zelf. Doordat die apps werken met gps-locaties en dus het toeval laten spreken kan je heel wat verborgen parels ontdekken.

GPS als culturele leidraad

kunst en erfgoed in de buurt

Een museum in je buurt vinden is handig wanneer je slecht voorbereid reist of bewust van plan bent je te laten verrassen. In dat geval zijn de vele stadsapps handig. Zo kan je met Visitbruges snel de musea en historische trekpleisters in de stad vinden. Veel meer dan wat basisinformatie als openingsuren en locatie zal je wel niet vinden. Musea zoeken doe je beter met apps die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn. iMuseum bijvoorbeeld verzamelt gegeven van honderd negentig musea over heel de wereld. De app speelt met multimedia en koppelt de informatie met Facebook, Wikipedia, Youtube en Flickr. Zo kan de bezoeker zich virtueel een beeld scheppen van wat hij wil bezoeken. Vlaamse musea ontbreken nog in hun bestand.

Het wordt pas echt interessant als een app je toont wat je tijdelijk in die musea kan vinden. Artplatform in Nederland sorteert tentoonstellingen in je onmiddellijke omgeving op afstand. Zo weet je onmiddellijk waar de boeiende tentoonstellingen plaatsvinden. Je kan filteren op interesse en zo steeds net dat ideale museum vinden.

Nederland loopt in het algemeen wat voor op Vlaanderen als het gaat om culturele apps. De MuseumApp NL gaat een stap verder en biedt volledige museumtours aan op basis van gps. Om het museumbezoek wat socialer te maken kan je je bezoek beoordelen en foto’s en opmerkingen toevoegen. Om van kunst een sport te maken, krijg je een score op basis van je aantal bezoeken.

kunst en erfgoed in de buurt

Wandelen door het verleden met de smartphone in de hand

MyTours is een ontwikkelaar die museumbezoeken en stadswandelingen wil veranderen in ware ontdekkingstochten. Dit laat culturele organisaties toe op een eenvoudige manier apps te ontwikkelen zonder verregaande programmeerkennis. Onder andere het historische gedeelte van Jeruzalem en het historische Amerikaanse stadje Great Barrington maakten gebruik van hun diensten.

Ook in Vlaanderen vinden we een toepassing. Op MyTours.be kan je het eerste resultaat downloaden: een wandeling door het verleden van de Vlaamse Ardennen. Met je smartphone in de hand verken je Oudenaarde, Geraardsbergen, Zottegem en Ronse. De app gidst je langs vergeten erfgoed en waarschuwt als er een bezienswaardigheid in de buurt is. Tegelijk brengt de app met foto’s, teksten, audio- en videofragmenten het verleden van de steden tot leven, van Keizer Karel over graaf Egmond tot het Art Decoverleden van Ronse. De ontwikkelaars noemen hun geesteskind een ware reis door de tijd. De app is echter te vergelijken met een uitgebreide en interactieve multimediale reisgids. Het echt verweven van het digitale en het tactiele laat nog even op zich wachten. Toch is dit een mooie toepassing om ons cultureel erfgoed aantrekkelijk te maken voor een groot publiek.

Museum gevonden. En nu?

Ook musea zelf surfen mee op de golven van de smartphone. Het Louvre in Parijs, The Britisch Museum in Londen, de Hermitage in Sint Petersburg en Uffizi in Firenze zijn maar enkele instituten die een internationaal gelauwerde app ontwikkelden.
In Vlaanderen zijn de Antwerpse musea de koploper. Tijdens de tentoonstelling De Modernen: Rondom Permeke in het KMSKA vorig jaar kon de bezoeker al genieten van een iPad-applicatie, maar het Rockoxhuis spant de kroon. Het onderwerp is wel dankbaar: een wandeling door de kunstkamers van Nicolaas Rockox leent zich makkelijk. Tijdens de tentoonstelling geeft de app meer uitleg over alle kunstwerken in het Gulden Kabinet. Daarnaast kan je ook inzoomen op de schilderijen, en als kers op de taart van je eigen woonkamer een kunstkamer maken. Zo brengt deze app kunst binnen in je dagelijkse leefwereld.

Download hier de pdf

Kunst en erfgoed in de buurt .pdf