Iedereen is evenwaardig

Jacques Sonck

Sinds eind '95 kan u in OKV-Plus met het werk van Jacques Sonck kennismaken. Hij fotografeert voor elke aflevering een conservator of museummedewerker. En nu is er een boek verschenen met nieuw werk, dat hij in opdracht van de Katholieke Universiteit Leuven maakte.

Hoewel de tentoonstelling met zijn werk al zal afgelopen zijn op het moment dat u dit nummer in handen krijgt, leek het toch opportuun onze 'huisfotograaf' voor het voetlicht te halen. Jacques Sonck heeft geprobeerd met zijn foto's een beeld op te roepen van wie er zoal rondloopt op een universiteit, hij ging daarvoor zelfs enkele maanden op kot wonen. Studenten en professoren uiteraard, maar ook werklui, poetsvrouwen en administratief personeel. 

De stijl die Sonck hierbij gebruikt is bijzonder, want hij haalt alle betrokkenen naar zijn studio. Het zijn geposeerde foto's en de modellen zijn weggerukt uit hun dagelijkse omgeving. Wél dragen ze hun werk-, feest- of sportkledij. In die kleding heeft Sonck ze ontmoet, zo wil hij ze ook fotograferen. Dat heeft als vreemde bijwerking dat je als kijker je fantasie laat gaan en per foto een heel verhaal kan uitbouwen. Soms is het wel duidelijk wie de mensen zijn, maar vaak helemaal niet. Dàt is het sterke van deze reeks. Je kijkt naar mensen, met hun eigenaardigheden en hun soms opvallende verschijning. 

Iedereen is evenwaardig

De personen die Jacques Sonck aanspreekt weigeren zelden

Door tegen de mensen te zeggen wat hij precies wil heeft hij ook meestal geen enkel probleem ze nadien voor zijn camera te halen. Voelen ze zich niet zo goed voor de lens, het zij zo, dat is ook niet altijd nodig. 

Deze combinatie geeft deze foto's iets bijzonders. Alles wat de kijker zou kunnen afleiden is er niet meer. Er wordt ook geen oordeel uitgesproken, geen stelling genomen, iedereen komt evenwaardig in beeld. 

En je wil steeds meer. 

Boek

Deze foto's zijn nu samengebracht in een mooi boek, dat bij de tentoonstelling hoort en alleen te verkrijgen is aan de KUL. 

Voor meer informatie kan u bellen naar de Katholieke Universiteit Leuven 016/32.41.44 

Download hier de pdf

Jacques Sonck.pdf