Het station van Brugge, ontworpen door architect Schadde. Neogotiek

Het station van Brugge, ontworpen door architect Schadde. 

'De ingenieuze neogotiek. Techniek en kunst' brengt op een bevattelijke manier voor het brede publiek de nieuwe resultaten van het onderzoek over de neogotiek als kunststijl en cultuurfenomeen. Ze laat de bezoeker ook met andere ogen kijken naar vormen en constructies die het moderne, industriële België in de 19de eeuw gezicht en gestalte gaven. 

De 19de eeuw was de eeuw van een  creatieve en tegelijk ook over­weldigende moderniteit, met  ingenieurs-architecten als leerling-tove­naars. Zij gaven de versleten samenleving een nieuwe vorm en pasten die in een historische inkleding in. 

Op ingenieuze wijze integreerden zij moderne materialen als glas en staal in middeleeuws ogende stations, scholen, bruggen, hallen, kerken en kathedralen. Zij maakten de neogotiek tot een internationaal cultuurfenomeen met een algemeen aanvaarde vormentaal die als geen ander de specifieke omvang van de 19de-eeuwse mens met verleden en heden gestalte gaf. 

De bezoeker kan de ingenieuze neogotiek in een interactief en attractief tentoon­stellingsproject ontdekken. In drie luiken schetst de expositie wie de leerling-­tovenaars waren, op welke manier zij het verleden hermaakten en hoe zij de neogotiek vorm gaven. De tentoonstelling bevat markante objecten, portretten, ingenieuze tekeningen en plannen, pareltjes van kunstambacht... Maquettes, computersimulaties en reële constructies van indrukwekkende stukken van bouwtechniek ontbreken evenmin. 

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en je ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €27.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€55) betaalt slechts €110i.p.v. €114voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €28 krijg je drie nummers toegestuurd.