Het Gravensteen (Dienst Monumentenzorg-stad Gent), Gent Cultuurstad vzw en Het Huis van Alijn presenteren een dubbeltentoonstelling over ...harnassen en tinnen soldaatjes - maliënkolders en kolderverhalen-vuursteengeweren en waterpistolen - ridders en verkleedpartijen - kruisbogen en katapulten - degens en musketiers - gerechtszwaarden en speelgoedwapens - tuig in onbruik en onbruikbaar tuig.

Vanaf 6 januari 2002 kan u in het Gravensteen gaan kijken naar de gloednieuwe opstelling van de historische wapencollectie van de stad Gent.
Tientallen jaren was de collectie ondergebracht in het Bijlokemuseum, maar ze paste niet in de sfeer van de voormalige abdij. Dankzij de samenwerking binnen de Gentse erfgoedsector en het convenant cultureel erfgoed is het nu mogelijk collecties te verplaatsen en ze op de 'juiste' locatie onder te brengen.

Het Gravensteen krijgt er een belangrijke troef bij! De historische wapencollectie bestaat vooral uit het legaat van Adolphe Neyt, een Gentse industrieel die in de tweede helft van de 19de eeuw wapens uit allerlei periodes verzamelde. De volledige collectie, één van de mooiste in Vlaanderen, telt honderden stukken, waarvan een tachtigtal in de vroegere feestzaal van het Gravensteen
zullen te zien zijn.

Tot 14 april 2002 kan u, naast de 'serieuze' tentoonstelling in het Gravensteen, ook terecht in het Huis van Alijn. Daar worden speelgoedwapens, tinnen soldaatjes, kinderharnasjes en andere - vaak
kleurrijke - stukken tentoongesteld. Onbruikbaar tuig, 'veilig' achter glas!

Op 6 januari wordt het startschot van de dubbeltentoonstelling gegeven. Dit valt samen met de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van de stad Gent voor haar inwoners. Op die dag wordt iedereen uitgenodigd om het Gravensteen en het Huis van Alijn gratis te bezoeken.

Voor scholen heeft het Gravensteen al heel wat educatieve mogelijkheden. Speciaal voor de leeftijd 14-18 (en hoger !) ontwikkelt vzw Vizit een "moordspel". Voor dit 'murder mystery ' gaan de jongeren
niet op zoek naar de moordenaar, maar naar het moordwapen.
Ondertussen leren ze ook alles over het Gravensteen. Binnenkort worden ook nog andere activiteiten en combinatiemogelijkheden met wandelingen en verassende bezoeken in de stad aangekondigd.

Een stad als Gent bezit een enorme waaier aan cultureel erfgoed: gebouwen, archeologische sites, museumobjecten, archieven, verhalen ... Wapens zijn niet het meest evidente erfgoed om iets
mee te ondernemen. Toch vertellen ze heel wat over het verleden (oorlog, pronkzucht, jacht, gilden,...) én maken op vele plaatsen deel uit van de dagelijkse realiteit. De initiatiefnemers tonen dan ook wapens van een grote diversiteit: van kleurrijke waterpistolen tot met ivoor en parelmoer ingelegde geweren.

Download hier de pdf

Buiten gebruik.pdf